Vindkraftvinge var felaktig

Utanför Jörn av kollapsade en mölla av typ Vestas V150 den 21/11

Norran i Skellefteå rapporterar:

Därför kollapsade vindkraftverket i Jörn

Den 21 november kollapsade ett vindkraftverk på Aldermyrberget utanför Storklinta, Jörn. Sedan dess har det havererade vindkraftverket undersökts för att hitta orsaken till kollap-sen. Nu meddelar WPD Onshore att de hittat felet bakom haveriet – och fyndet har tvingat WPD att ta samtliga vindkraftverk på Aldermyrberget ur drift. Enligt företaget var orsaken till olyckan att ett blad lossnade från turbinen när den var i drift, vilket medförde att turbi-nen destabiliserades, varpå tornet gav vika. Undersökningen visar att bladet lossnade från navet på grund av att infästningen på vissa blad från en ’specifik tillverkningsomgång’ hade blivit fel och WPD Onshore har nu tvingats ta samtliga vindkraftverk ur drift då samma fel finns på samtliga enheter.

+ – + – + – +

Driftstoppet gäller inte bara vindkraftparken på Aldermyrberget. På annat håll meddelas att Vestas tar samtliga 150 levererade verk av den aktuella typen ur drift.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Vindkraftvinge var felaktig

  1. Inte bara en vindkraftsvinge som var felaktig.
    Hela vindkraftscirkusen är felaktig.

  2. Så går det när man forcerar utbyggnaden av den katastrofala vindkraften. Ett elände kommer sällan ensamt – katastroferna lagras på varandra. När skall vi få stopp på eländet?

Comments are closed.