Klimatet i Säkerhetsrådet !

Figur 1. FN:s säkerhetsråd sammanträder inför en stor publik

Vad som sägs där rapporteras alltså mycket utförligt. På mötet den 23/2 behandlades klimatet.

Förutom de fem permanenta medlemmarna med veto-rätt deltar tio stater på två-åriga mandat:

Figur 2. De tio medlemmarna invalda för år 2021

Vid det aktuella mötet yttrade sig även representanten för Tyskland, vars mandat gick ut med året 2020.

Ordförande vid mötet var Storbritannien, vars premiärminister Boris Johnson förklarade:

Det är helt klart att klimatförändringarna är ett hot mot vår kollektiva säkerhet och mot våra nationers säkerhet.

President Bidens särskilda sändebud för klimatet, John Kerry, hade dagen innan sagt:

Klimatkrisen är odískutabelt en fråga för säkerhetsrådet. Klimathotet är så massivt, så mångfacetterat, att vi begraver våra huvuden i sanden på egen risk.

Men Rysslands representant för FN Vasily Nebenzya sade:

Rådet borde inte ta på sig arbete från andra FN-organ, som är specialiserade på klimat, där det hanteras av professionella. Sambandet mellan klimatförändringar och konflikter är specifikt för vissa länder och det finns ingen anledning att göra den kopplingen global. Det skulle till och med vara farligt, eftersom tanken att klimatet är grundorsaken till säkerhetsfrågor blir en distraktion från de verkliga grundorsakerna.

Som ett exempel angav Nebenzya Natos “avsiktliga” destabilisering av Libyen 2011 som orsak till oron i Afrikas Sahel-region.

Ett mer aggressivt motstånd kom från Indiens miljöminister Prakash Javadekar:

Det finns inte någon accepterad metodik för att visa att klimatförändringarna orsakar konflikter.

Kina har varit Rysslands allierade i denna fråga under tidigare möten, men dess representatnt Xie Zhenhua uttryckte smärre bekymmer:

Varje roll som säkerhetsrådet spelar för klimatförändringarna måste falla inom rådets updrag.

Men Xie stödde kärnfrågan som Johnson, Kerry och andra tog upp, vilket lämnade Ryssland isolerat bland de fem permanenta medlemmarna:

Klimatförändringarna har blivit ett pressande och allvarligt hot mot mänsklighetens överlevnad, utveckling och säkerhet.

Alla övriga medlemmar instämde i kraven på en “kraftfull resolution”. Där märktes såväl Frankrikes president Emmanuel Macron som Tysklands utrikesminister Heiko Maas, fast Tyskland lämnade rådet vid årsskiftet.

MEN, utan instämmande från Ryssland gör rådet ingenting ! !

+ – + – + – +

Demokrati kontra diktatur

Det stör mig alldeles oerhört att de länder som kallar sig “demokratier” samfällt, med undantag för Indien, driver den linje som för till global planekonomi, NWO eller Reset, och därmed diktatur. Det är mer naturligt att världens diktaturer gör så, då de utlovats bidrag från den fond på 100 miljarder dollar per år, som våra “demokratiska” representanter så välvilligt utlovat från våra plånböcker. Jag kan inte erinra mig att jag och någon majoritet av väljare godkänt denna frikostighet,

Jag har på nära håll sett hur diktaturer förvaltar statlig U-hjälp och konstaterar att denna oftast bara cementerar diktaturen. Den är alltså kontraproduktiv ur sant demokratisk synvinkel.

Nästan lika störd blir jag av att det är en av diktatorerna i säkerhetsrådet, Putin, som står för förnuftet.

Vi måste återerövra demokratin

Jag anser att det mest grundläggande värdet i demokrati är: ANSTÄNDIGHET. Då utvisar vi den statsminister som så föraktar sina medborgare att några vill han “inte ens ta i med tång”. Det gäller även den statsminister som skäller sina valda meningsmotståndare för “nazist”.

Med sådana “högsta föredömen” gungar grunden för “demokratin”.

Nästa grundsten är YTTRANDEFRIHET. Sådan finns inte med media som samfällt förkväver helt avgörande information i samtidens viktigaste fråga. Särskilt allvarligt är att den offentligt finansierade Public Service ger den mest snedvridna förmedlingen av nyheter och information. Detta trots att deras officiella uppdrag mycket tydligt anger att nyheterna skall vara allsidiga och opartiska samt att relevanta intressen skall beredas utrymme.

När orden tyds till sin motsats har vi hamnat i Orwells 1984.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Klimatet i Säkerhetsrådet !

  1. Inför 2015-års klimatmöte i Paris (COP21) deklarerade Kina, Indien och 11 likasinnade utvecklingsländer att de hade för avsikt att motsätta sig legalt bindande överenskommelser som begränsade deras användning av fossila bränslen. Detta resulterade i att den så kallade Parisöverenskommelsen erkände alla länders rätt att själva bestämma i vilken takt och utsträckning de avsåg att begränsa sin användning av fossila bränslen.
    Av Parisavtalets undertecknare är det 23 länder som lovat betala till fonden. Det är samma länder som måste skydda sig mot (koldioxid) illojal konkurrens från de övriga.

  2. Säkerhetsrådets möte handlade knappast om klimathotet – bara om dess koppling till säkerhetspolitiska konflikter.

    Anklagelsen mot statsministern saknar hänvisning till källa. Ska demokratin ifrågasättas bör det ske på fastare grund.

  3. Att återerövra demokrati.
    Alltså, i Sverige finns det inget politiskt parti som ifrågasätter IPCCs CO2-drivna klimattes, och inga mainstream medier som tillåter en öppen debatt om klimatet.
    Så hur gör vi?

  4. Har vi en klimatkris !?. Däremot så har vi en kris i okunskap om klimatet…

  5. Jag ser aldrig några bra förklaringar till vad klimatkrisen skulle bestå i och vad den orsakar för hot mot människors hälsa. Det enda som brukar komma fram är den sedvanliga lögnen om att det blir mer extremväder i en varmare värld. Den som tror på den lögnen, borde fundera över om det vädret verkar vara mer extremt på somrarna än på vintrarna.
    Även den som tror på lögnen, kan studera statistiken över hur dödsfall i extremväder har förändrats med tiden. Det har varit en rejäl minskning. En så stor minskning att risken för en individ att dö i extremväder har minskat med drygt 99 % på 100 år.
    BRICS-länderna kommer inte att gå med på några vansinniga klimatåtgärder. Ledarna för de länderna vet att det inte pågår några ovanlig och onormala klimatförändringar. I länder som Ryssland, Kina och Indien behöver klimatforskarna inte låtsas gå med på det politiskt korrekta för att ha jobben kvar. Den enda klimatmodell som inte framstår som totalt misslyckad har utvecklats vid matematiska institutet i Moskva. Klimathistoriker i Indien och Kina har hittat spår av varmare perioder än dagens, tidigare i världshistorien. Klimatforskare i Indien har inte funnit någon trend mot intensivare monsunregn. Medan “experter” i Sverige minsann kan berätta (felaktigt) att monsunregnen på Indiska halvön har blivit intensivare.

  6. FN och säkerhetsrådet är ett skämt.
    Inget av värde har kommit från säkerhetsrådet de senaste 50 åren.
    världen har varit i krig någonstans vartenda dag.
    Veto rätten förlamar detta råd totalt och absolut ingenting av värde kan komma ur detta misslyckade organ.
    vad det gäller klimatet så är det fullständigt klart att de flesta uttalanden bygger på felaktiga grunder och mer belyser ländernas intressen av att utnyttja denna fråga ekonomiskt.

Comments are closed.