Facebook driver alarmism

Facebook

Så tar Facebook ansvar för sanningsenligheten i inläggen

Som vi sett i USA har de stora operatörerna på nätet Google, Facebook, Twitter med flera tagit politisk ställning så definitivt att de stängt av brukare med misshagliga åsikter. Deras praktiska monopol gör det helt katastrofalt för demokratins möjligheter att fungera.

Dotterbolagen i Sverige traskar patrull. Facebook har en sida med ovanstående presentation. Där upprepas de vanliga alarmistiska påståendena om “klimatkrisen” istället för de fakta som är lätt tillgängliga. Facebook har satt “bocken till trädgårdsmästare”.

Så här lyder huvudpunkterna:

1. Den pågående globala uppvärmningen har orsakats av människan, inte av naturliga fenomen.

Man anger NASA som källa. IPCC och NASA har aldrig lyckats ge detta påstående högre status än som “hypotes”, d.v.s. en gissning. Vi har visat att utsläppen INTE KAN påverka klimatet, eftersom de sugs ner i haven. “Människan” kan inte påverka halten koldioxid i atmosfären !

2. För mycket koldioxid i atmosfären skadar växtlivet på jorden.

Detta kan avfärdas som en helgjuten lögn. Växtligheten lever på koldioxid och dess fotosyntes stimuleras av högre halt koldioxid i luften. Detta är mångfaldigt bevisat, bl.a. genom att skördarna ökat högst dramatiskt.

3. Isbjörnspopulationerna minskar generellt sett till följd av den globala uppvärmningen

Åter en ren lögn. Isbjörnstammen har ökat till fler än 30.000 individer. Facebook baserar sig på gamla uppgifter från en alarmistisk organisation. Man kan inte påstå sig förklara “klimatvetenskap” om man förlitar sig på endast en källa, dessutom en källa med erkänt opålitligt rykte.

4. Allvarlighetsgraden hos de senaste torkorna och skogsbränderna har ökat till följd av av det förändrade klimatet

Helt fel ! Jorden har blivit 13 % grönare. Det finns utförlig statistik på de arealer som drabbats av skogsbränder. De visar en AVTAGANDE tendens.

5. Det vetenskapliga samfundet är överens om orsaken till klimatförändringarna

Här anförs som vanligt de 97 %. Detta visar dels att Facebook saknar den mest elementära förståelse för vetenskapens förutsättningar och dels för siffrans underhaltiga bas.

Inom vetenskapen spelar det ingen roll HUR MÅNGA som har en viss åsikt om tolkningen av data. Det räcker med EN MAN som visar fakta.

Siffran 97 % har återkommit i närmare ett dussin “studier”, som alla haft ett inslag av godtycklig sortering av data. Således har man börjat med 1.000 – 12.000 intervjuer eller rapporter, men sorterat bort så mycket av materialet att de 97 % utgörs av 41 – 75 personer eller rapporter. Det kan bara betecknas som BLUFF.

En alert gymnasieelev förstår att dessa studier är värdelösa, men Facebook har gått på dem.

6. Kostnaden för förnybar energi sjunker snabbt

Jovisst, men det hjälper inte. Där vind och sol står för en stor del av elproduktionen, Danmark och Tyskland, är elpriserna de högsta i Europa. Det beror på att det är natt och vindstilla ibland. Således behöver man lika många kraftverk som förr för kol, olja och gas samt kärnkraft. Dessutom blir elnäten fördyrade med många små och lokala producenter, som dessutom sällan producerar tillräckligt mycket för att utnyttja nätets kapacitet. Elnäten måste vara grovt överdimensionerade.

Särskilt stötande är att Facebook skriver att konventionell kraft skall belastas med kostnader för “föroreningar, effekter på människors hälsa”, m.m. Fast dagens kraftverk förses med avgasrening så att vare sig sot, kväveoxider eller svavelföreningar släpps ut. Samtidigt bortser Facebook från de mycket allvarliga miljöproblemen med utvinningen av de jordartsmetaller, som sol- och vindkraft kräver.

Slutsats:

Facebook bekräftar här sin okunnighet och bristande förståelse för vetenskapens förutsättningar. Ännu värre är att det avslöjar en oärlig inställning med ett vilseledande politiskt ställningstagande.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Facebook driver alarmism

  1. Blacken: Du missar min poäng beträffande isbjörnarna. Läs gärna igen.
    Vad gäller solkraft gäller hänvisningen till Internationella energirådet. Vad “verkligheten” är för hänvisning är oklart.
    Tyvärr är människan fullt kapabel att påverka jorden och dess omgivning. Redan för tusentals år sedan orsakade människoskapade bränder massiva effekter (James Scott, “Against the Grain”, s 38).

  2. @petter Wulff.
    Isnallarna har ÖKAT! i antal dom senaste 30 åren, håll dig till fakta om du kan eller vet vad det betyder.
    Sedan när bidde solkraft billigare och säkrare än kärnkraft och olja och gas? Om man lever i verkligheten dvs.
    Dessutom så finns det inga som helst VETENSKAPLIGA! bevis på att just människan kan påverka klimatet speciellt mycket, annat än i sagovärldar förstås.

  3. Organisationen med initialerna FB felstavade sin firma.
    Rätt ska vara
    Fakebook.

  4. 1. Nej, NASA är väl inte den skarpaste referensen. Men temperaturhöjning i troposfären och temperatursänkning i stratosfären gör det till en stark hypotes.
    2. Varför inte ta dialogen istället om de försök som det hänvisas till i Facebooks referens (Yale School of the Environment)?
    3. Facebooks rubrik är överdriven i förhållande till den följande texten. Där framgår att isbjörnsstammar minskar på några håll men inte på andra. Det väcker frågan om isbjörnens “rätt” att finnas kvar i alla dagens ekologiska nischer.
    4. Ok, hänvisningen till NASA ger knappast bekräftelse på det som Facebook säger. Men påståendet om minskande bränder går att hitta info som motsäger (https://www.dw.com/en/how-climate-change-is-increasing-forest-fires-around-the-world/a-19465490).
    5. Det största felet med de studier det brukar hänvisas till är att de är flera år gamla. De försök som gjorts att ställa deras resultat på huvudet är inte hållbara.
    6. Facebook hänvisar här till Internationella energirådet, IEA, som säger att “solar PV is consistently cheaper than new coal- or gasfired power plants in most countries”. Invändningen beträffande Danmark och Tyskland låter lite svag mot den bakgrunden.

  5. varför är vi förvånade?
    FB driver en globalistisk agenda.

Comments are closed.