DI skämmer ut sig rejält ! !

Skärmdump från DI:s nätsida med hopfuskad bild på rök

Alarmister visar ständigt att de är okunniga och dessutom ohederliga. Men jag kunde inte tro att sådana finns på Dagens Industri. Denna bild är ett ovanligt grovt försök att skrämma läsarna med rök från stigande elförbrukning.

Bilden visar kyltorn. I dem sprutas vatten på varma ytor för att det skall förångas och därmed kyla ångan i processen så att den kondenserar. Därifrån kommer endast vattenånga, vit ånga, som skingras och blir osynlig snart efter utloppet.

DI visar kraftiga rökmoln med ett tarvligt fotomontage. Svart rök från kyltorn är en omöjlighet. Vare sig det är rök eller vattenånga som stiger upp, så är dess riktning nära vertikal närmast utloppet varefter den viker av med vinden. Montaget är amatörmässigt med räta linjer mellan rökbollar av olika mörkt grå färg.

Dessutom gäller att koldioxid är helt osynlig oberoende av temperatur. Samt att det knappast kommer någon svart rök ens från skorstenarna från ångpannorna i moderna kraftverk. Dessas rökgasrening är idag mycket sofistikerad, så att sotpartiklar är praktiskt taget eliminerade.

Texten kan sammanfattas så här:

När världsekonomin återhämtar sig efter det pandemipräglade fjolåret kommer koldioxidutsläppen från energisektorn att öka i den näst snabbaste takten någonsin, slår IEA, Internationella Energimyndigheten, fast i sin prognos för året.

+ – + – + – +

2021-04-21

DI har under dagen bytt ut bilden mot ett porträtt.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “DI skämmer ut sig rejält ! !

  1. # Roger
    Det kan vara något av de följande om man ser bortom vattenångan från kyltornen:
    1. Mist är ett fenomen som orsakas av små droppar vatten i luften.
    2. Smog är en slags luftföroreningar, ursprungligen uppkallad efter blandningen av rök och dimma i luften.
    3. Haze är traditionellt ett atmosfäriskt fenomen där damm, rök och andra torra partiklar döljer himmelens klarhet.

    DN väljer bilder efter den agenda man driver.

  2. #Roger
    Nej, men fotot är taget i motljus vilket får vattenångan att se mörkare ut.

  3. Det syns tydligt att det är Photoshop eftersom “rökens formation” återkommer på båda kyltornen. Är också för mycket utanför det högra tornet….

  4. Mailade reportern på DI Björn Wallenberg, kanske släkt men hittade inget.
    Påpekade felet på bilden som han nu tagit, bort utan någon information.
    Jag frågade hur han tänkte med texten om co halten som nu skall öka, men det vill han inte svara på.

  5. DI bidrar på detta sätt med föraktet mot journalister. Är det DI’s intention?
    Kanske var Trump inte helt fel ute med sina ”fake news”-attacker!

    Grattis DI, nu förlorade ni ytterligare ett antal seriösa läsare!

  6. Internationella energirådets (IEA) chef, ekonomen Fatih Birol, varnar för att nödvändig och välkommen ekonomisk återhämtning efter Covid skulle hota klimatpolitiken, vars mål är att minska atmosfärens halt av den livsviktiga gasen koldioxid.

    Rent livs- och människofientligt!

  7. Tycker det märks att miljöfanatikerna börjar bli desperata nu när ingen reagerar på deras skrämsel. Förr hette det uppvärmning nu används ofta upphettning av jorden. Klimatnödläge är inte så nytt men kom till för maximal påverkan. Flera kommuner vill utlysa nödläge. Andra ord som används för att påverka är klimatkatastrof, extremväder. Men hur länge kan de få hållas? Alla jag känner utanför Stockholm ser det här med samma förundran som jag. De drar ett löjets skimmer över sig själva som de håller på, inte minst på SVT.

  8. Vad är DI’s svar på varför man publicerar en så felaktig bild?

  9. Det var länge sedan jag övergav DI……

    Man borde kunna kräva källa på bilden, vilket kraftverk det gäller, sedan ta de riktiga bilderna från ångorna och åtminstone kunna förlöjliga skittidningen, kan det tom vara olagligt att gravt vilseleda på detta sätt?

Comments are closed.