Vindkraft innebär de facto utrikes skogsexploatering

Torbjörn Lang

En vinge, som är nästan 100 meter lång, passerar den lilla byn Kyan på väg till “parken” Högkölen i Ljusdals kommun

2021-05-09 Ljusdals-Posten

Vindkraft – utländsk skogsexploatering

Utländska företag bygger drygt 90 procent av vindkraften i Sverige åren 2019-2021, skriver Torbjörn Lang.

Vindkraftverk är höga. Riktiga torn. Just nu planterar man massor av sådana ute i svenska skogar i bland annat i Markbygden utanför Piteå. Varje torn har ett fundament som består av 550 kubikmeter betong. De 202 kraftverken i ett av projekten i Markbygden kräver enligt Cementas hemsida 2,5 miljoner ton krossgrus från bergtäkter i området och 150 kilometer anlagda vägar. Breda och stabila för att tåla frakt av dessa kolosser naturligtvis. De 202 verken har typiskt nog tyska ägare. De har torn som är 130 meter höga och blir med rotorbladen nära 200 meter höga.

I svenska skogar härjar numera nästan bara tyska, kinesiska och andra utländska bolag. Svenska företag verkar ganska ointresserade. Utländska företag bygger drygt 90 procent av vindkraften i Sverige åren 2019-2021. De kalhugger, bygger vägar och gjuter enorma armerade betongklumpar. De reser ståltorn som i toppen har turbiner som slukat en mängd sällsynta jordartsmetaller och är försedda med uppemot 100 meter långa rotorblad i kompositmaterial, som man inte ens vet hur man ska kunna återvinna.

Och allt detta ivrigt påhejat av Miljöpartiet och vår regering. Det är en gåta att många politiker har fastnat i klimatalarmism och tappat fokus på andra viktiga miljöfrågor. Det finns som bekant många andra miljöproblem runt vindkraften. Det kinesiska statliga kärnkraftbolaget CGN är en mycket aktiv part, då det gäller att resa tornen i svenska skogar. Här i Hälsingland ägare av bland annat Högkölen mellan Färila och Risarven. De är med och investerar i en femtedel av nybyggd svensk vindkraft. China General Nuclear Power Corporation är svartlistat i USA, men är i vårt land uppenbarligen en välkommen investerare.

Nästa drag är jättesatsningar på havsbaserad vindkraft. I en debattartikel i DN 1 maj argumenterar ledande miljöpartister för subventioner till dessa projekt genom att slopa anslutningsavgifter. Svenska kraftnät ska bekosta dyrbara anslutningar. Gissa var den notan hamnar! Alla vi vanliga konsumenter får betala via höjda nätavgifter. Sätt stopp för denna galenskap.

Vi exporterar mycket el, det har Ygeman rätt i. Mest till Finland, som räknar med att 2022 få igång sin nya kärnreaktor. Då lär exporten dit avta. Jag ber er politiker att sansa er och lyssna på experter på eldistribution. Det finns gott om sådana som varnar för nuvarande situation. Det behövs i södra halvan av landet mer baskraft och det är dessutom brist på effekt och balanskraft.

Väderbaserad kraft är förödande för elsystemet.

Torbjörn Lang

Edsbyn

+ – + – + – +

Fördelning av “Bygdemedel”

Det är en uttalad strategi att få ortsbefolkningen positivt inställd till exploateringen med utbetalning av “Bygdemedel” från intäkterna. Här ett beslut om sådana i Ljusdals kommun:

De organisationer som normalt för invånarnas talan blir så knutna till projekten. Arrangemanget kan inte kallas mutor. Det för dock till att de som vill protestera mot etableringarna måste bilda nya organisationer.

Det blir intressant att se huruvida dessa pengar krymper med fallande elpriser.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Vindkraft innebär de facto utrikes skogsexploatering

  1. Lars Kamél
    Javisst det säger sig självt att tar man ut stora mängder energi ur vinden i ofta känslig miljö så påverkas den. Speciellt på läsidan. Och parkerna är ju stora arealer. Ytan som kommer täckas när det är klart är enorm. Lik f.b. så får de inte ut en procent en kall vindstilla februaridag. Om några år kommer det här vara den stora nyheten.

  2. Ingen riktig miljövän vill ha någon vindkraft. Vindkraftverken dödar stora mängder fåglar, fladdermöss och insekter. Otroligt nog finns det människor som dels säger sig vara oroliga över att insekterna minskar i antal och ändå vill att vindkraften ska byggas ut.
    Den som känner till att konvektion är jordytans viktigaste kylmekanism, begriper att vindkraften inte är ett dugg “klimatsmart” och att en utbyggnad ökar mänsklighetens eventuella klimatpåverkan. Vindar är en del av konvektionen. Minskar konvektionen, därför att man försöker göra el av en del av energin med vindkraftverk, så blir jordytan under och i närheten av vindkraftsparken varmare. Vindar är dessutom viktiga för att transportera det vatten som förr eller senare faller som nederbörd. Vindkraftverken påverkar också nederbörden i närheten av verken, och inte bara temperaturerna
    Vindkraft bidrar till klimatförändringar, i stället för att minska dem!

  3. Gröna vågarna som man förr såg som lite tossiga styr nu energipolitiken i Sverige. Politiken drivs av att den ska bli fossilfri till varje pris. Demokratin och kommunala vetot avskaffas. Miljöpartister är egentligen vänstervridna och demokrati för såna är bara i vägen. Hörde Göran Persson idag säga att varje generation måste vinna demokratin. Det stämmer bra och regeringen idag är de som vi måste vinna över. Även fusk med underlaget går bra bara resultatet blir det “rätta”. De som utredde var de som gynnades ekonomiskt av en park och domstolen såg mellan fingrarna: https://sverigesradio.se/avsnitt/1689020
    I den djupa staten där tjänstemän inte är självständiga utan verkar för regeringen. Löfvens regering är farlig för demokratin på många sätt.

  4. Det är ofta bolag som köper dessa vindkraftverk för att kunna erbjuda sina kunder en fasad av miljöengagemang.
    Därtill så kan bolagen ha lånevillkor där de tvingas investera en del i denna typ av anläggning.
    Tom ett oljeutvinnande bolag hade detta som villkor!
    (Tyvärr kommer jag som aktieägare att bidra till en vindkraftanläggning i Blekinge-sorry)

  5. Bygdemedel för vindkraftanläggningar är en kompensation från exploateringsföretagen för nyttjande av kommunens naturresurser. Mutorna skall vara till nytta för lokalsamhället, d.v.s. för den bygd och befolkning där vindresurserna utnyttjas.
    En spade är en spade!

Comments are closed.