WSJ: Förnybart är opålitligt

WIKI

Tehachapi Pass Wind Farm, Kalifornien

Wall Street Journal förklarar den 16/6: De förnybara kraftslagen visar återigen att de inte är tillräckligt pålitliga för att driva nätet. Detta förklarades av “the Editorial Board” på WSJ, varför man kan utgå från att det noterats i de flesta finansiella kretsar.

Nätoperatörerna i både Texas och Kalifornien har i veckan gått ut med uppmaningar till abonnenterna att vara sparsamma med elen för att undvika strömavbrott. I båda staterna råder en värmebölja. Luftkonditioneringens termostat bör inte stå lägre än 78 ºF = 25,5 ºC.

Kalifornien

I augusti i fjol fick man i Kalifornien ta till roterande bortkoppling av olika områden under en värmebölja. Alla kopplade på sin luftkonditionering. Man hade stängt ett kolkraftverk. Det blåste inte bra. Solpaneler stod för halva effekten, men på kvällen sken solen på deras baksida. Fast det fortfarande var varmt. Det hade man ju vetat hela tiden. . .

Nu väntas en lika svår värmebölja men samtidigt med torka, som gör att effekten från vattenkraft är lägre. Nu står kärnkraftverket i Diablo Canyon för 10 % av elen i Kalifornien. Det skall de “Gröna” stänga ner för att staten skall få helt “förnybar” och “hållbar” el. . .

Texas

I februari drabbade snöstormen Uri Texas med fastfrusna möllor, så att pumparna för naturgas inte fick någon ström och stora delar av staten blev utan både värme och lyse. Ett 50-tal människor omkom.

Nu varnar den ansvariga myndigheten att ovanligt många kraftstationer har driftstopp samtidigt som en värmebölja är på väg. Om inte alla sparar på strömmen, kan roterande Black-Outs bli nödvändiga.

Som man bäddar får man ligga

Det börjar kanske gå upp för väljarna att en röst på “De Gröna” innebär upprepade strömavbrott. Och värre skogsbränder. Plus andra tokigheter.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

1 thought on “WSJ: Förnybart är opålitligt

  1. Med väderberoende elproduktion får efterfrågan anpassas till produktionen dvs ransonering i fredstid av el. Idag vill ingen prata om smarta elnät som var populärt för 5 – 10 år sedan när man inte insåg att det betydde ransonering.

Comments are closed.