Videos om klimat och AR6

Figur 1. Jag har spelat in två videos och lagt ut dem på YouTube

De finns här:

1. Fullskaleprovet

Klimatförändringarna sedan 1950

Video nr 104 förklarar först hur man gör försök med små modeller i skala, ex.vis 1:100 för ett 400 meter långt fartyg, innan man bygger stora dyra konstruktioner, fartyg eller flyg-plan. Men felen i mätningarna förstoras då 100 ggr, vilket ger en viss osäkerhet.

Därför gör man även prov med de fullbordade konstruktionerna, fullskaleprov. De ger mycket säkra resultat. För klimatet har vi ett oplanerat fullskaleprov av klimatförändringar sedan 1950. Med dess resultat VET vi vad följderna blir av en liten uppvärmning och en betydande höjning av halten koldioxid i atmosfären. Vi behöver inte gissa och inte göra datorsimuleringar.

2. Klimatmodeller

Kan de förutsäga klimatförändringarna ?

Video nr 105 visar hur IPCC:s “klimatmodeller” beskrivs i litteraturen samt diskuterar de osäkerheter de inte kan undgå, bl.a. då de baseras på antagandet att Solen har obetydlig inverkan på klimatet. Något som motsägs av NASAS bok från 1978, se ovan, där mycket omfattande forskning om Solens påverkan redovisas. Den utgavs TIO ÅR INNAN IPCC skapades, men tycks helt ha negligerats av IPCC.

Där visar jag även hur IPCC i den senaste rapporten, AR6, bygger sina förutsägelser på ett cirkelbevis:

Figur 2. T. v. IPCC:s argument för verkan av CO₂, t. h. cirkelbeviset

Svart linje visar uppmätta avvikelser från ett medelvärde, anomalin.

Brun linje visar medelvärdet av datorsimuleringar, där CO₂ antagits ha en direkt verkan. Det ljusbruna fältet visar spridningen mellan simuleringarna.

Blå linje visar samma simuleringar utförda utan inverkan av CO₂.

Helt häpnadsväckande är konklusionen att skillnaden mellan de blå och bruna linjerna, den röda pilen, skulle visa på en skillnad i verkligheten. Det är så uppenbart ett värdelöst cirkelbevis, att man undrar hur fullvuxna, läskunniga “klimatforskare” kan publicera det.

Det finns tydligen ingen med enkelt sunt förnuft i ledningen för IPCC !

+ – + – + – +

Ursäkta missarna !

Jag hoppas du som tittar på dessa videos vill ursäkta de missar, som finns där. Jag är inte vacker att titta på eller höra på, men jag har så många gånger blivit uppmanad att göra videos att jag ville försöka. Men som amatör utan rutin blev mitt framförande lite skakigt. Jag hade inte hållit föredrag på ett år, så jag hade glömt hur datorns program fungerade. Det var uppdaterat till en ny version.

Jag snubblar över orden ibland. Jag talar om att Jupiter är c:a 300 ggr tyngre än Jorden och skall tillägga att Saturnus är nästan lika stor, men jag säger “Jupiter” den gången också. Nu vet du vad jag menar.

Tusen tack till alla sponsorer

Flera gånger har jag fått höra: Det är så enkelt att göra videos, så du kan bara sätta igång.

Jovisst är det enkelt, när man lärt sig hur går till. Men jag sitter ensam utan någon som kan visa hur man gör. Och självstudier tar mycket lång tid. Den vill jag inte ta från bloggandet, eftersom många besöker bloggen numera. Därför återstod endast att anlita en professio-nell studio. Två dussin sponorer sände in pengar och jag hittade en studio, som var beredd att göra inspelningen för de pengar jag fått.

Så här efteråt har jag förstått att de hade mycket lite att göra under pandemin, så de tog jobbet istället för att rulla tummarna. När ekonomin nu är på väg upp igen, har de råkat ut för “ketchup-effekten”. Alla gamla kunder vill plötsligt ha ett års samlade projekt gjorda “så snart som möjligt”. Studion vill då ha fullt betalt. Så jag planerar inte fler videos nu.

Jag sänder ett stort tack till alla sponsorer och särskilt till Björn på Teneriffa, som även bistod med slutredigeringen.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on “Videos om klimat och AR6

  1. #Roland Larsson
    Jag tror den klimatblogg som kan införa ett hierarkiskt system för kommentarer kan växa. Det känns ofta som man ropar i öknen när ingen ger respons på det man skriver. Is there anybody out there? Ett levande kommentarsfält är receptet för en bra blogg. Det kanske kostar pengar och det är orsaken.

  2. Hej! Jag är en vanlig medborgare som för ett antal år sedan hittade sajten Klimatsans och jag har sedan dess regelbundet tittat in för att få information om klimatet. Min uppfattning är, som många andras, att vi lever i en tid när masshysteri uppmanas till och att många människor följer efter dem som ropar högst, utan tanke på den påverkan dessa högljudda personer har på samhället. Jag har länge tyckt att detta är mycket obehagligt och man behöver inte vara konspiratoriskt lagd för att ana mer än en, dold agenda, varav ingen gagnar vanligt folk, utan snarare syftar till att styra oss. I denna situation finner jag ett stort värde i den information som finns på sajten.

    Jag har tittat på de båda filmerna och jag tycker båda är bra och ökar min kunskap i klimatfrågan. Särskilt bra tyckte jag förklaringen av klimatmodellens uppbyggnad var, med kuber stora som Skåne, antalet beräkningar som krävs samt det osannolikt stora antalet osäkra variabler som ingår, förtydligat av att mer än tre antaganden inte gör hela antagandet bättre än en enda gissning. För en vanlig person visar detta att IPCC: klimatmodell närmar sig rent nonsens.

    Tack även för kommentaren om Nobelpriset.

    Med vänliga hälsningar

    Roland Larsson

  3. Det var lätt att följa och mycket informativt. Jag har en fundering kring havsnivåhöjning och landhöjning. Hittar inget lämpligt ställe men försöker här ändå. Havet stiger med 2 till 3 mm per år. Den höjningen borde väl märkas i våra hav i Norden också? Landhöjningens noll-linje går vid gränsen mellan Danmark och Tyskland enligt SMHI. Betyder det att havsnivåhöjning minus landhöjning är noll där? Och om havsnivåhöjningen accelererar så skulle väl noll-linjen flyttas norrut? Kanske tänkt helt fel men då hoppas jag nån upplyser om det.

  4. Sture, du är verkligen en sanningskämpe! Mycket bra argumentation och illustrerande bilder och diagram. Fakta och logik biter!
    En bredare publik måste se detta. Ett förslag är att kolla med “vanliga” personer vilka argument och illustrationer de tyckte var viktigast (mest övertygande). Alltså vad i videon som gjorde att de började ifrågasätta alarmisternas propaganda. Därefter gör en sammanfattande video om ca 15 minuter som läggs ut på YouTube. Vi är många som kommer att sprida den!

  5. Jättebra videor Sture, kort och koncist och på lämplig nivå för en lite bredare publik.
    Stort tack för dessa, och för det storartade arbete du gör löpande!

  6. Tack för videon.
    Kan lägga in en forskningshänvisning för att visa på modellernas svårigheter:
    Dvs den graf som visar ballongernas temperatur jämfört med modellernas har här sin förklaring:
    (Underskattning av vertikala energiflöden vid tropikerna)
    https://journals.ametsoc.org/view/journals/clim/aop/JCLI-D-21-0196.1/JCLI-D-21-0196.1.xml

    Att modellforskare fick Nobels fysikpris ser jag som ett utmärkt tillfälle till att lyfta de svårigheter och svagheter som finns i dessa.

  7. All heder till dig Sture för din “TV-debut”. Budskap och information framkom tydligt.

  8. Klimatmodellernas fader fick Nobels Fysikpris tillsammans med den person som kopplar väderhändelser till klimatet. Idag 5/10-2021
    Syukuro Manabe och Klaus Hasselmann.

Comments are closed.