Föregångsland: Kalifornien med elpriser som skenar !

Manhattan Contrarian

Elpriset i Kalifornien har stigit i takt med utbyggnaden av sol- och vindkraft

  • Vänster Y-axel: Procent ökning av elpriset i Kalifornien.
  • Höger Y-axel: Installerad märkeffekt av sol- och vindkraft, MW, megawatt.
  • Svart linje: Elprisets ökning i Kalifornien.
  • Rödprickig linje: Elprisets ökning i 41 stater med liten utbyggnad av sol- och vindkraft.

I 41 stater med liten utbyggnad av sol- och vindkraft har priset ökat med 9,5 % medan det i Kalifornien har ökat 6 ggr mera.

Svenska politiker upprepar: “Vindkraften är billig”

De bör ansättas med frågor om skillnaden mellan svensk och kalifornisk vindkraft. Vad skulle göra den billigare i Sverige ?

Men de höga priserna gäller även i Tyskland och Danmark, som satsat stort på vindkraft.

Man behöver inte veta mer för att inse nödvändighet av ett snabbt och totalt stopp för vår utbyggnad av vindkraft, på land så väl som på havet, där det är ännu dyrare.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Föregångsland: Kalifornien med elpriser som skenar !

  1. Det är också mycket som saknas i kalkylen. Avvecklingskostnaderna efter den begränsade livslängden, anslutningskostnaderna och all extra ledningsdragning, ersättningskostnaderna för pålitlig el när det inte blåser eller blåser för mycket, dumpningskostnaderna vid överproduktion, extra förslitning på vattenkraft o kärnkraft pga regleringsstopp o -start etc. Dvs, väderkraftens alla särkostnader.
    Vilka partier i Riksdagen redovisar en verklig totalkalkyl? En av de många frågor jag vill ställa till alla som kandiderar för val respektive omval!

  2. Vinden är förnybar och billig. Min el blir kanske billig om det blåser mycket och garanterat dyr när det blåser lite. När det blåser lite är det Putins gaspris som bestämmer elpriset. Men det vill inte vindkraftsförespråkarna erkänna. Eller ännu värre att vindkraftsförespråkarna inte förstår sammanhanget (Farmanbar med flera)

  3. Sedan är ju de på väg att stänga den sista reaktorn i Diablo Canyon. Om ni orkar läsa den utmärka artikeln i Doomberg, notera att de också inför ett förbud mot gasdrivna värmeverk – även om Kalifornien är “the sunny state” så kan det bli ganska kallt där…

    https://doomberg.substack.com/p/california-ditzkrieg?s=r

  4. Ett bland många illustrativt exempel på den framtid vi går tillmötes.
    Svält och kyla kommer att drabba världen mycket hårt.
    Idag dör ju “bara” 7 miljoner av svält varje år och “endast” 5 miljoner av kyla.

  5. @ enough

    Håller med. För att få tillstånd att bygga VK, bör de få garantera en viss produktion under hela året. Misslyckas leveransen bör vite/böter utfärdas för VK-företaget. Fortsätter den låga produktionen dras tillståndet att bygga VK in och ägaren beläggs med näringsförbud. Näringsförbud bör utfärdas eftersom det är gängse vid bedrägerier i andra branscher.

  6. VK bör åläggas att leverera konstant elkraft under hela året, precis som vatten- och kärnkraft gör. Att som nu, “leva” på vattenkraftens reglerbarhet är inte hållbart, VK producenter borde sätta upp lika mycket gaskraft som de sätter upp vind, men då faller hela spektaklet totalt.

Comments are closed.