Rysk atomisbrytare provar ny liten tryckvattenreaktor

WNN

Kontrollrummet på ryska atomisbrytaren “Ural” under byggnad på “Baltic Shipyard”

2022-06-01, WNN, World Nuclear News:

First criticality at Ural  icebreaker

( Första steget uppnått för en kontrollerad, stabil effekt )

Den första av två reaktorer ombord på Rysslands nya isbrytare “Ural” har nått provdrift med stabil effekt. Den är en del av en flotta som kommer att göra det möjligt för Ryssland att öppna nya sjövägar och utveckla avlägsna regioner.

Fartyget är under byggnad på Baltic Shipyard, vars experter arbetade tillsammans med experter från fartygets framtida ägare, Atomflot, för att driftsätta reaktorn. De uppnådde en stabil kedjereaktion för första gången den 27 maj.

“Ural” är den tredje av Rysslands Project 22220 isbrytare efter “Arktika” och “Sibir“. Till-sammans med efterföljande fartyg “Yakutia” och “Chukotka” kommer denna nya flotta att upprätthålla framkomlighet på den norra sjövägen från Europa till Asien. Därigenom blir det möjligt för Ryssland att utveckla mer av sina vidsträckta arktiska och Fjärran Östern-territorier.

Projekt 22220-fartygen drivs av två RITM-200 tryckvattenreaktorer, monterade sida vid sida. De har en total termisk effekt på upp till 350 MWt, som blir till 60 MW vid propellrarna.

Baltic Shipyard planerar att leverera “Ural” till Atomflot i slutet av året, vilket skulle betyda en byggtid på cirka fem och ett halvt år.

+ – + – + – +

Small Modular Reactors, SMR

Den internationella debatten om kärnkraft handlar ofta om seriebyggda och därför billiga SMR. Här ser vi en verklighet med tio seriebyggda SMR. Huruvida de också är billiga vet vi inte ännu.

Det väsentliga är att tekniken nu är beprövad.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Rysk atomisbrytare provar ny liten tryckvattenreaktor

  1. Det är inte frågan om OM, utan NÄR KK tar över allt mer av energiförsörjningen i världen, står väl ganska klart. Men vägen måste beredas, människor har skrämts av att tekniken presenterats som farlig, när teknik för mindre farliga verk kommer, kan vi successivt släppa energigenerering via kol/olja/gas ( det kommer att ta ett tag innan vi är där…)

  2. Fördelen med atomdrift är att de slipper bränslepåfyllning, något som besvärliga isförhållanden inte alltid medger.
    Vi som följde dramatiken vid Mosaic expeditionen som Polarstern gjorde 2019-2020 vet att det var ett skede där Ryska isbrytaren inte lyckades hela vägen hem. De fick räddas av en Rysk isbrytare. Isläget var värre än förutsett, något som dolts i senare media-rapporter.

    SMR med termisk effekt platsar bra i städernas el och värmeverk!
    60 MW el och resten värme!

Comments are closed.