Claes’ många olika nyheter

WUWT

Bidens klimaträddare rusar efter den lyckade tyska modellen

Månadens nyheter i korthet

Månadens nyhet 1:

Högsta domstolen i USA har i enlighet med grundlagen förbjudit Energimyndigheten att med utsagan “koldioxid är en förorening” stifta lagar om klimathotet. Detta är kongressens uppgift men frågan återstår om även politiker får bestämma över en vetenskaplig sanning. Senast detta sågs var på 1800-talet när Massachusetts bestämde att π (pi) för enkelhets skull skulle vara exakt tre (3). Hur som helst tycker Biden att HDs beslut var “ett dåligt beslut”, eftersom det försvårar för hans gröna godtyckliga planer (som dock verkar sakna stöd i kongressen). Att okunnigheten är stor även i Sverige ser man på en Timbro-rapport där den djupt okunnige författaren önskar en atmosfär utan “nedsmutsande koldioxid” (utan vilken växt- och djurliv skulle upphöra existera). 

Månadens nyhet 2:

I ett anfall av klarsyn har EU nu sagt ja till kärnkraft och naturgas som “klimatmässigt hållbara alternativ”. Se om beslutet håller ända fram utan att gröna aktivister får dem att darra på manschetten.  Ledare i Expressen: Dumpa de rödgröna och släpp loss kärnkraften. Liknande tema i ledare i SvD: Vägledning ut ur elkrisen.

Månadens nyhet 3:

Holland har beslutat att följa Sri Lankas väg mot kollektivt självmord genom att börja förbjuda konstgödning. Sri Lanka har pga sitt förbud mot konstgödning via hungersnöd och statsbankrutt drabbats av upplopp och i Holland skjuter polisen skarpt på protesteran-de jordbrukare. Verkliga orsaken (förbudet mot konstgödning) beskrivs i ledare i SvD och av Björn Lomborg och tom i The Guardian, men från SVT och BBC inte ett ljud.

De som förra året prisade Sri Lankas beslut är moltysta idag. Konstgödning anses (enligt Hans Rosling) vara mänsklighetens största välgörare, eftersom den möjliggör mat åt många miljarder fler än gammaldags jordbruk. Man kan ha olika åsikter om mänskligheten får det bättre om man blir fler, men delvis pga klimatförbättringen, delvis koldioxidökningen och delvis konstgödningen har matproduktionen och därmed levnadsstandarden i världen under hundra år ökat snabbare än befolkningsökningen.

Månadens nyhet 4:

I en ledare i SvD kritiseras SVT:s ensidiga och okritiska användning av WWF som enda experten i klimatfrågan.

Månadens nyhet 5:

Mycket skrivs i Sverige och utomlands om den förväntade värmeböljan under veckan från 17 juli då “kanske” rekordet skall slås i London. Alla har glömt värmeböljan 1976 då samma temperaturer rådde i England i 10 veckor och då ingen råkade i panik. Nu har Londons borgmästare drabbats av sådan panik och skyller värmeböljan på globala upp-värmningen. Denna har för Englands del varit ca 0,5 grader sedan den 10 veckors värme-bölja som drabbade landet på 1970-talet (och då ingen visste vad luftkonditionering var). Dagens värmebölja blir således kanske ca 0,5 grader varmare men mycket kortvarigare. För några veckor sedan larmades det om rekord i Sydeuropa som inte heller besannades (trots att rekorden från 50-talet numera är bortplockade). Rekordet slogs faktiskt i England (40.3 grader) men frågan är om det var korrekta siffror eller mätningar från korrekt placerade mätstationer. Det visade sig vara en mätning på en flygbas med betong och asfalt i alla riktningar. Inget sägs heller om att i stora delar av Europa är det fn mycket kallare än normalt. 

Månadens nyhet 6:

Ledare i Expressen: Dumpa de rödgröna och släpp loss kärnkraften. Liknande tema i ledare i SvD: Vägledning ut ur elkrisen.

Månadens nyhet 7:

Efter en kall vår och sommar lockar en rekordkort värmebölja fram charlatanen Rock-ström ur trävirket (och folk på kultursidorna) och SvT kallar honom fortfarande för “klimatexpert”. Han säger nu att vi måste fasa ut allting väldigt snabbt med tanke på den varma sommaren i Sydeuropa (inte varmare än många gånger förr) som allt föranleddes av den “accelererande uppvärmningen av Arktis”.

“Struntprat”, säger Lennart Bengtsson, en riktig (akademiskt kvalificerad) klimatexpert till skillnad från Rockström som är utsedd “professor” av socialdemokratiska regeringen. Att världstemperaturen varit konstant de senaste 8 åren och att Arktis haft den kallaste våren på länge har han ingen a-aning om. Samtidigt rapporterar Reuters att London “kan” bli varmast i världen med 40 grader (utom de tusentals platser som fn har över 45 grader som vanligt). Numera heter det inte “värmebölja”, det heter “värmeapokalyps”. Återigen: Vi talar om en ökning på 1 grad över 170 år och en återgång till den värme som rådde på medeltiden.

Apokalyps?  De flesta värmerekord i världen är fortfarande från 1930-talet innan någon global uppvärmning fanns (enligt IPCC). Stor besvikelse må råda bland aktivister, rabulister och charlataner: Det svenska temperaturrekordet (från en svalare tid) blev inte slaget 21 juli heller.

Månadens nyhet 8:

Vinge bröts av på vindkraftverk, andra haveriet på en vecka i Sverige. Men så omfattas inte vindkraftverk av lagen om maskiner.

Månadens nyhet 9:

Översta rappakaljerskan Bjerström på SvT kommer med nya amsagor: Många miljoner klimatflyktingar (många fler än krigen åstadkommer)! Men inte förrän 2050. Budskapet är ett mycket gammalt och bedagat budskap från FN från år 2005 och gällde då för år 2010. Var finns dessa klimatflyktingar idag? Rapporten visar sig baseras på en iransk bondes tyckande om den lokala torkan som Bjerströmskan genast tolkar som att klimatflyktingar är ett omedelbart hot. Sedan kan man försöka malla ihop detta budskap med statistik från 2020 som säger att antalet döda pga väder- och klimatrelaterade orsaker på 100 år har minskat med en faktor 250!!! Artikeln verkar dessutom dagen efter vara helt bortplockad från SvT:s hemsida.

Månadens nyhet 10:

Nu är det allvar: Efter regeringens fatalt enfaldiga energipolitik hotar Svenska Kraftnät nu med att stänga av vissa elanvändare i Sydsverige. Felen har varit många: Påhejade av Miljöpartiet och Naturskyddsföreningen har regeringen steg för steg förstört den svenska elmarknaden. Först infördes olika elområden där olika förutsättningar skulle bestämma det marknadsmässiga elpriset; Sedan förstörde man förutsättningarna för ett lågt pris i Sydsverige genom att stänga kärnkraftverken i Sydsverige samtidigt som man (med subventioner betalade av alla skattebetalare) byggde massor av vindkraftverk i Norrland och underlät att förbättra överföringen till Sydsverige; Man tillät installationen av ett flertal kablar till kontinenten som medger export till EU till priser som gagnar statskassan men som driver upp priserna i Sydsverige ytterligare. En ledare i SvD lägger skulden där den hör hemma, hos regeringen.

Månadens mest galna nyhet 1:

Isbjörn höll på att svälta ihjäl pga konservburk om nosen. Den angivna orsaken är naturligtvis “klimatförändringarna”.

Månadens mest galna nyhet 2:

I SvT pratar en lokal uppfinnarjocke stolt om sitt gröna vätgashus. Han har hittills betalt 8 miljoner och säger att med ett elpris på 50 öre betalar sig det hela på 10 år (dvs då gör han av med 15 miljoner kWh eller 1,6 miljoner per år vilket är 100 ggr mer än en normal-villa! ! !). Fullt utbyggt (kostnad okänd) kan han lagra 800 kWh vätgas och på något mystiskt sätt även 3000 kWh el och 3000 kWh värme. 6800 kWh räcker till att värma ett normalhus nästan ett halvt år. Använder han 1,6 miljoner kWh/år räcker lagringen i 1,5 dagar. Antingen gäller projektet ca 100 hus och då räcker kapaciteten ingen världens stans eller så är kostnadsbesparingen i själva verket en fördyring med en faktor 100. Sedan pratar han vidare i nattmössan om att vätgas inte är farligare än annan gas. Det är den, betydligt farligare.  Inget stämmer med konceptet eller så är rapporten fel men det visste man redan av rubriken.

Månadens citat 1:  

“Sure, organic agriculture is sustainable: it sustains poverty and malnutrition.” (Prof Channa Prakash of Tuskegee University in Alabama)

Månadens citat 2:

“Vi spenderar pengar vi inte har, för att lösa ett problem som inte finns, på befallning av folk som vi inte valt” (Douglas Carswell, Tory MP for Clacton)

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Claes’ många olika nyheter

  1. #P.W.
    ”Allmänna anklagelser mot journalister, som följer klimatforskningens huvudspår imponerar inte”
    Bara så att jag förstår … när du säger ”klimatforskningens huvudspår” … menar du då forskningen (den riktiga alltså, den där man iakttar och mäter vad som händer i naturen)? eller menar ”datorspelsnördarnas” så kallade modelleringar (de som kräver massor av datorkraft för att ”killgissa”)? eller menar du SPM (den där man röstar fram vad det skall stå i den)? eller menar du Rockströms fria fantasier (de efterförklaringar som behövs för att motivera både värme o kyla o torka o skyfall o att nästan allt negativt beror på den där lilla envisa molekylen som aldrig gör som modelleringarna förutsett)?

  2. Petter W
    Du tror hellre på dagens amsagor än att det sattes värmerekord på 30-talet. Typiskt för den klimathotsreligiösa sekten att förneka verkligheten och tro på IPCCs prognoser som inte är prognoser utan scenarior (möjliga utfall om klimatmodellerna är korrekta. Vilken klimatmodell är korrekt och vad visar övriga 101 klimatmodeller?).

  3. Mindre troligt att 30-talet skulle ha värmerekorden, när nuet har värmen.

    Allmänna anklagelser mot journalister, som följer klimatforskningens huvudspår imponerar inte.

  4. Bra Claes! De två varma dagarna i London fångade Tony Heller med en talande bild på YouTube. Man ser hettan med sitt ursprung i Sahara med vinden ta sig över kanalen. Väder är väder!
    Går man in på en bar eller restaurang i Spanien finns det alltid en bok där man kan skriva om man är missnöjd. Myndigheterna granska regelbundet dessa böcker och de som missköter verksamhet kan förlorar sitt tillståndet. Varför har inte MSM digitala bäcker där man kan klaga på den mediokra, lögnaktiga journalistiken?

  5. Tack för denna sammanställning igen. Bra att gå tillbaka till och se när det ena eller andra hände eller var på tapeten. Och för mig var upptäckten att SMHI inte vill kännas vid vad de själva visar ang globalstrålningen ett nytt lågvattenmärke att minnas, även om det inte var nytt. Blir nog mera om detta haveri framöver kan man tro. Också.
    Blir spännade att se hur länge vi kan hållas över vändande medelvärden i klimatutvecklingen för övrigt. Inte minst vintertid här uppe.

    https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-26

Comments are closed.