Tysk el september 2022

Figur 1. Total effekt med sol- och vindkraft samt börspris

I september passeras höstdagjämningen, då Solen står så högt som motsvaras av bredd-graden. Det verkar ha varit molnigt den andra veckan, medan den minskande solhöjden märks de två sista veckorna.

Figur 2. Levererad effekt från Sol och Vind, tabell

Det är inte vinter än och solpanelerna ger bara 11 % av den installerade effekten !

Figur 3. Vindkraftens levererade effekt i relation till installerad kapacitet

Mest svaga vindar med lite bättre vind fyra dagar mitt i månaden

Figur 4. Vindkraftens effekt samt antalet timmar för olika nivåer på dess nyttjandegrad

Observera: Minimum på havet var 0,3 PROMILLE av installerad effekt ! !

Figur 5. Residual effekt = Reglerkraft för att komplettera sol- och vindkraft samt export, import och EEX-pris

Med 127 GW installerad “förnybar” effekt, måste ändå 60 GW back-up stå redo, när max effektbehov är c:a 65 GW. Det är alltså investeringar i trefaldig effekt. Det bör vara en själv-klarhet att elen då blir åtminstone tre gånger så dyr.

Figur 6. Levererad effekt fördelad på kraftslag

Det var ju lite otur att de dagarna det blåste inträffade just en veckända med låg förbruk-ning. Och kraftverken för gas, stenkol och brunkol fick “ta smällen”. Vad de “Gröna” inte vill förstå är att det betyder att de kraftverken inte får betalt då, vilket betyder att de måste ta mer betalt resten av året. Det är en viktig faktor bakom de höga elpriserna.

Politikerna har omsorgsfullt förstört marknaden med subventioner och särbestämmelser, vilket till slut drabbar väljarna.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Tysk el september 2022

  1. Notera att det aldrig handlat om ideologi (t.ex kommunism/kapitalism) då detta ifråga om utrikespolitiken handlar om att få sin befolkning med på noterna, dvs genom retorik (t.ex propaganda och censur) få medborgarnas acceptans. Ideologi är mao underordnat (låt vara en viktig faktor men mer av intern/nationell betydelse).

  2. Jag föreslår alla att se Stig Berglunds rapport om läget i det tyska näringslivet. För de som sett Tyskland på nära håll förstår lätt varför denna kris håller på att utarma allt det tysk konkurrenskraft bygger på nämligen de medelstora företagen som Sverige kritiseras för att sakna. “Mittelstand” som det kallas. Ingengör-företag ofta med mycket lokal anknytning/ansvarstagande och inte sällan familjeägda.

    Hypotesen att USA vill slå ut Tyskland ligger nära tillhands. Man har i mycket styrt Tyskland och Japan sedan WW2 och nu gör (gjort) man allt för att förhindra det tyska näringslivet att utveckla handeln med Ryssland.

    Tyskland och Japan (och numera Sydkorea) har varit de som ständigt utmanat en relativt svag amerikansk industri sett till innovation och konkurrensförmåga.

    Sverige drabbas hårt om Tysklands näringsliv går in i en depression. Tysklands etablissemang är delade. Vilken linje som går segrande återstår att se men det ser dystert ut.

    Finansfolket (som förstörde de tyska bankerna från tidigt 90-tal) står på anglosaxernas sida tillsammans med EU-federalisterna och WEF. De konservativa industrialisterna börjar inse att det här inte blir en lätt resa nu när kineserna blir nästa innovativa hot.

    WW3 ligger i korten. Krig är och har alltid varit politik. Sjuka människor (se The Corporation på YT) eller företaget som psykopat bryr sig aldrig om människor. Ledare som numera ser till att alltid slippa skicka sina barn till slagfälten osv.

    https://swebbtv.se/w/cudaW1ixYLNExnwB3o2oYW

  3. “Det är inte vinter än och solpanelerna ger bara 1,1 % av den installerade effekten !”
    Ska det inte vara 11% (6668/62056*100)?

    Vindkraften onshore gav bara 15.6% av installerad effekt och vindkraften offshore 33.4%. Långt under de siffror som reklamen förespeglar. Återigen otur med vinden. Det blåser någon annanstans.

  4. Den tyska regeringen har under förra veckan fattat beslut om att dels förlänga produktionstillstånden för återinsatta koldrivna elkraftverk till mitten av 2024 (tidigare 2023), dels ge produktionstillstånd till brunkolsdrivna kraftverk om 1,9 GW att fr.o.m. 1 oktober till mitten av 2023 producera el.
    Verkligheten har kommit ikapp utopisternas destruktiva politik, men inte ens dessa åtgärder är tillräckliga. Under tiden får elproducenter på europeisk bas fortsätta exploateringen av elabonnenter med det marginalprisbaserade gemensamma systemet.

Comments are closed.