19 thoughts on “Vintergäck redan i februari

  1. Det är de kalla temperaturerna som har blivit och blir varmare även i de varma länderna som Indien och Spanien och inte max temperaturen.
    Svårt att se att detta skulle vara en katastrof för invånarna i dessa varma länder eller vad tor du Petter, skulle faktisk tro att de uppskattar lite varmare vintrar och nätter även där, då deras bostäder är fruktansvärt dåligt isolerade.
    Minskar deras energiförbrukning och då också mängden av den “farliga” koldioxiden, vin vin situation som borde uppskattas av er troende.

  2. Det är grundläggande klimatologi att klimatförändringar är större där det är kallt än där det är varmt. Varma länder som Indien och Spanien får alltså inte lika mycket klimatförändringar som kalla polarområden, eller som det globala genomsnittet.

  3. Petter Wulff
    Att klimatet varierar över tid är något vi får lära oss att leva med. Vad gör vi om det blir varmare är en hypotetisk fråga som man med all rätt kan ställa men vad hjälper det att ta på tagelskjortan och späka sig över något som vi inte vet kommer hända. Billig energi är en förutsättning för att kunna lyfta människor ur fattigdom. Avsaltningsanläggningar förser befolkningen med dricksvatten och konstbevattning till jordbruket i en omfattning i Israel som inte många trodde vara möjligt. Israel har idag ett vattenöverskott som möjliggör att man i en allt större utsträckning låter bli att ta vatten ur floder. En av de stora vinnaren i samband med industrialiseringen har varit naturen då vi genom ett mer effektivt jord och skogsbruk tar mindre arealer i anspråk. Många områden i Sverige var helt kalhuggna innan skogsplanteringarna på allvar startade i början på förra seklet. När klimathysterin tog fart på allvar och investeringar i sällanenergianläggningar blev det enda politiskt korrekta har naturen åter fått stå tillbaka. Vi ser stora naturvärden gå förlorade när vindkraftsanläggningar byggs. För att sedan få balanskraft åt vindkraften kör man en storskalig korttidsreglering av våra älvsystem. Detta är en av dom största miljöförstöringsprocesser vi ser i dag. Det ideologiskt styrda miljöarbetet är det största miljöhot vi har idag.

  4. Karl Erik: det måste väl ha varit något djupare tänk hos myror-molekyler-jämföraren.

  5. Christer E: Att ett kallt land som Sverige blir varmare kan vara tacknämligt, men att ett varmt land som Indien eller Spanien blir varmare är problematiskt. Förändringstakten kan dessutom ge problem överallt.

  6. Petter F

    Matematiken är densamma för 10 000 myror som för 10 000 molekyler. Eftersom du frågade så trodde jag att du inte visste det.

  7. Jag bor 35 km so om Helsingborg och det tidigaste jag sett vintergäck i min trädgård är den 5 januari, minns ej vilket år. Så att de blommar nu är absolut inget ovanligt. I år började vintergäcken blomma den 31 jan, snödropparna några dagar senare och nu har såväl krokus som scilla börjat blomma i min trädgård. Något tecken på en apokalyptisk uppvärmning kan jag inte se. Allt verkar mycket normalt och imorgon skall det åkas Vasalopp, trots att “klimatexperten” Per Holmgren för 20 år sedan profeterade att det skulle vara omöjligt nu. Sådan är kvaliteten på alarmisternas förutsägelser!

  8. Klimatalarmisterna laborerar med siffror av den anledningen att folk inte ska förstå helhetsbilden eftersom många har svårt med proportioner? Nu kommer Sveriges minskande av reduktionsplikten i bränslet att leda till alla möjliga katastrofer enligt klimatalarmisterna? Vad media skulle upplysa folk om är att den CO2 Sverige släpper ut på ett år motsvarar det som Kina och Indien släpper ut på ett par dygn och de 5% som Sverige blandade in i bränslet för att minska CO2 motsvarar en fis i rymden i sammanhanget! När man dessutom vet att människans bidrag till CO2-halten totalt motsvarar ca 4% och naturliga källor vi inte kan påverka 96% så borde alla begripa att CO2 är ett gigantiskt bedrägeri iscensatt av den globala makteliten för egna syften. Skulle MSM-fulmedia tala sanning och förmedla detta till folk på ett begripligt sätt skulle idiotin med CO2 slängas på historiens sophög precis som många andra irrläror!

  9. Karl Erik. jag är familjär med enklare aritmetik. Jag har två betyg matte, visserligen från Göteborgs Universitet (75-76).

    Jag såg ett inlägg på nån av de klimatsansade siterna som jämförde dels om man hade en myrstack med 10 000 myror och la till en myra med att öka CO2-halten från 300 ppm till 400 ppm. (ppm för att få fler siffror! annars vore promille mera naturligt)

  10. Vad är tidtabellen för våren i Stockholm? Är det når våren anlände under den kalla perioden 1961-90?
    Det kanske skulle vara bättre om våren kom allt senare, för att till slut inte komma alls? Alltså en ny istid?

  11. Petter F

    Om man tar en luftvolym om 10 000 molekyler, vilket är en väldigt liten volym så vid 300 ppm CO2 innehåller den 3 molekyler CO2. Vid 400 ppm innehåller samma volym 4 molekyler CO2.

    Enheten ppm betyder ju ”parts per miljon” så 400 ppm är 400 molekyler av 1 000 000 CO2.

  12. Thomas P
    Bra exempel på att det finns värmeöar i städerna. Så det gäller att placera termometern på rätt ställe för att upptäcka den globala uppvärmningen.

  13. thooooas: det ör väl självklart. Men i en alvarligare diskussion kanske man skulle välja den luftmängd man brukar jobba med, om det finns någon.

  14. Peeter, det är bara ta en tillräckligt liten volym av luft så kan du få det till att innehållet av CO2 ökar från 3 till 4 molekyler. Vad nu det skulle ha för praktisk relevans är mer oklart.

  15. Lite OT: någon sa att skillnaden mellan 300 ppm och 4oo ppm kan vara så liten som 1 molekyl. Kan någon mera kunnig räkna på det?

  16. Tomas P
    Visst är det skönt att vi går mot varmare tider.
    Eller du kanske föredrar kallare tider med mindre Co2.

  17. Något år i mitten på 90-talet var det väldigt tidig år. Vi kunde spela golf i mars. En grupp på jobbet ordnade en golfresa till Danmark i mitten på april. Jag kommer ihåg att jag tyckte det var lite onödigt när vi kunde lika gärna spela hemma. Vi åkte men fick avbryta efter en och en halv dag pga snöstorm. Det finns ännu tid för bakslag.

  18. Har vi fått en årstidsförskjutning? Jag tänker på att vintern startade på allvar redan november och senare delen av februari uppvisat vårtemperaturer.

  19. De har vi haft i Stockholm över en vecka, och första krokusarna har också slagit ut även om jag bara sett några längs husväggar, men så ligger ju våren långt före tidtabellen också.

Comments are closed.