Corona-krisens dådkraft behövs för Klimat-krisen

I Corona-krisens tid står flygplanen stilla på marken

Nu fylls media av krav på samma handlingskraft för klimatet som politiken just visat för Corona-viruset. Det sker på pressens sidor för ledare, debatt, krönikor och insändare.

Jag försökte mana till lite eftertanke med nedanstående insändarmanus, som jag sände till två dussin blad i förra veckan. Jag har inte noterat något införande. Svenska media lever inte upp till de Pressetiska Reglernas krav på “allsidig nyhetsförmedling” och att även den “andra sidan” skall få plats. Det är systematiskt för ifrågasättande av klimatnojan.

+ – + – + – +

Corona-krisen och/eller Klimat-krisen

Corona-viruset har förändrat livet för nästan alla. Tusentals människor har dött av sjukdomen och hundratusentals är smittade. Vi har slutat resa, slutat delta i folksamlingar på restauranger, teatrar, idrottstävlingar, etc. Och på jobbet.

Flygplan och taxibilar står stilla. Industrier står stilla. Utsläppen av koldioxid har minskat drastiskt.

”Detta är precis det vi begärt av politikerna i åratal,” utropar nu aktivister. De menar att viruset kan bara orsaka några enstaka procent döda, medan klimatkatastrofen kan hota stora delar av mänskligheten. Det ”undantagstillstånd” vi har nu måste förlängas för klimatets skull.

Varför tror de att klimatet kan bli så galet? De hänvisar till FN:s klimatpanel IPCC och dess framtids-scenarier. Sedan 1990 har den upprepat spått:

  • Söderhavsöarna kommer att slukas av stigande hav. MEN, flygfotografering visar att fler öar växer än krymper. Korallerna växer lika fort som havet stiger.
  • Öknarna kommer att växa. Satelliterna visar att de har krympt. Jorden har blivit 13 procent grönare på 30 år.
  • Skördarna kommer att minska så att svälten förvärras. FAO visar att skördarna ökat dramatiskt, så att en FJÄRDEDEL av mänskligheten lyfts ur svält och misär på 25 år enligt Världsbanken.
  • Isen i Arktis skulle smälta och isbjörnarna riskera dö ut. Stammen har ökat från några få tusen till fler än 30.000 individer.

IPCC har inte bara haft fel. Verkligheten har blivit rakt motsatt dess förutsägelser. Så dåligt underlag motiverar ingen klimatpolitik alls!

Sture Åström

+ – + – + – +

2020-03-30 Corona-krisen och/eller Klimat-krisen

+ – + – + – +

Orvo Hannlöv har gjort en bearbetning, som tagits in i Piteåtidningen:

2020-04-01

+ – + – + – +

2020-04-16

Corona- och klimatkrisen

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Corona-krisens dådkraft behövs för Klimat-krisen

  1. Petter Wulff
    “Beträffande söderhavsöarna är det svårt att tro att de kan växa, om havsnivån stiger en fjärdedels till en tredjedels m till 2050 (IPCC sept 2019, avsnitt 4.1.2.”
    Ett bra exempel från verkligheten är Maldiverna, som 2018 byggt ut sin internationella flygplats på havsnivå med en 3,6 km lång bana för att kunna ta emot de största planen av typ A 380. De tror inte på IPCC!

  2. Bäste Alf !

    Det är du som är tvärsäker, inte jag.

    Jag visade 11 rapporter för ett halvt år. Du tycks inte ha läste dem nu heller.

    Vi har likadana sedan tre år tillbaka. Men den viktigaste informationen är antalet solfläckar. De visar att Solen gått in i en extremt passiv fas likadan som de tidigare för 200 och 400 år sedan, då klimatet var kallt.

    Sammantaget ger det en mycket hög sannolikhet för att vi går mot kallare tider.

  3. Sture, du skriver ofta om att man ska veta vad man pratar om. Väder är inte det samma som klimat. Ändå går du själv i fällan i din iver att försöka bevisa din befängda tes att det blir kallare.

  4. Vad gäller söderhavsöar, i alla fall korallöar, har vetenskapen vetat sedan 1842 att de inte slukas av stigande hav. Tvärtom har de skapats som koralldjurens reaktion på stigande hav. Stigande hav skapar korallöar, och översvämmar dem inte!
    Detta är Charles Darwins teori för hur korallöar skapas och utvecklas. I och för sig tänkte han sig att havsytan ligger still och havsbotten sjunker, men effekten blir densamma om havsbotten ligger still och havsytan stiger. Det är relativa förändringar som spelar roll.
    När klimathotstroende aktivister hävdar att söderhavsöar håller på att slukas av stigande hav, är det bara ännu ett exempel på att dessa aktivister förnekar fakta och vetenskap.

  5. Jag berättar bara lite av det som riksmedia undanhåller för dig. Så ata du inte skall börja tvivla på värmekatastrofen.

    1. Värmeböljan i Frankrike balanserades av köldrekord i Östeuropa.
    2. Mitt i juli snöade det i Polen, Rumänien och Turkiet samt haglade i Italien och Spanien.
    3. Julisnö för första gången på 20 år i några bergspass i Himalaja.
    4. Tour de France stoppades av snöstorm.
    5. Juli var inte varmast så som media påstår.
    6. Oväntat mycket is vid Spetsbergen.
    7. Snö och kyla har orsakat missväxt på flera håll.
    8. Tidigaste hösten på 40 år enligt SMHI.
    9. Extrem kyla i västra USA.
    10. Nya köldrekord i USA.
    11. Tidig snö i USA o Kanada.

    Det rapporterade vi under fjolåret.

  6. Och du Sture som länge påstått att det blivit kallare på jorden. Hur länge har du själv trovärdighet i din självsäkra visshet?

  7. IPCC har haft fel om det mesta.

    Det gäller särskilt när det gäller havsnivån.

    De som visat sig okunniga i 30 år förtjänar ingen som helst tilltro idag.

  8. Punkterna om grönare öknar och skördar verkar IPCC acceptera. Oklart hur mycket de ändrat ståndpunkt.
    Beträffande söderhavsöarna är det svårt att tro att de kan växa, om havsnivån stiger en fjärdedels till en tredjedels m till 2050 (IPCC sept 2019, avsnitt 4.1.2.
    Isbjörnarna tycks vara ok men isen i Arktis minskar stadigt.

  9. Tack Sture för det fantastiskta arbete du gör, så intressant och vilket kunnande.

Comments are closed.