Koldioxid är basen för livet

Nature Sustainabililty

Den ökade grönskan de senaste 20 åren, LAI 2019-02-28

Satellitdata visar hur LAI, Leaf Area Index, (index för gröna blad) utvecklats de senaste 20 åren. Det är markant hur grönskan ökat i torra områden som Sahel. Medveten skogsplantering har bidragit i Kina och Indien samt i många västländer.

+ – + – + – +

2020-08-09 Hela Hälsingland: Trippelkrisen – så hänger det ihop

Karin Solum, Partiet Vändpunkt: Klimatpåverkan har nu fortgått så länge att det börjar bli katastrofalt för mänskligt liv på vår planet.

Replik 2020-08-11:

Koldioxid är inte bara ett problem – det är basen för allt liv på jorden

Jag håller med Karin Solum om att vi överkonsumerar idag. Men att skriva ”koldioxid och andra skadliga ämnen” är direkt vilseledande. Koldioxid är basen för allt liv på jorden, skriver Torbjörn Lang.

Jag håller med om en hel del i insändaren.

Fyller strax åttio och har under mitt liv med egna ögon sett välståndet höjas kraftigt. I min barndom fanns det faktiskt många familjer som verkligen fick kämpa för maten för dagen. Mycket därutöver var man inte vana vid att ha råd till. Fritidsfiske på den tiden var mest ett sätt att skaffa ett mål mat.

För barnen i skolan var undervikt ett större problem än övervikt. Visst håller jag med om att den rika världen överkonsumerar. Det bästa man kan göra för miljön är att använda prylar till dess de slutar fungera och först då byta mot en ny. Sluta skrota fungerande saker.

Men att som Karin Solum skriva ”koldioxid och andra skadliga ämnen” är direkt vilseledande. Koldioxid är basen för allt liv på jorden. Växter äter koldioxid – fotosyntesen.

Ökad koldioxidhalt i atmosfären har gjort att jordens öknar minskat med 13 % sedan 1950-talet. Vidare har världens skördar ökat med 40 % bara de senaste två decennierna enligt FAO. Huvudskälet är den ökande halten av koldioxid. Se dig om på skogarna här i Sverige, man ser ju med blotta ögat hur tillväxten ökar.

Det är det positiva med ökningen av koldioxid.

Torbjörn Lang

Edsbyn

+ – + – + – +

Att predika är inte “debatt”

Karin Solum är en flitig skribent, som jag bemött upprepade gånger sedan 2015. Som många andra alarmister, både de som fyllt 15 år och de som fyllt 80 år, förstår hon inte vad “debatt” innebär. En replik skall då bemötas med konkreta fakta. Det räcker inte att upprepa sina åsikter utan särskilda motiveringar.

Här upprepar hon gamla missförstånd, eller snarare tvångstankar:

de flesta av dessa tillgångar, är ändliga, det vill säga när vi förbrukat en viss mängd så är det slut.

Det finns ingenting på Jorden som “tar slut”. Människan kan bara omforma det som finns: Av järnmalm gör vi stål, som blir plåt, som blir bilar, som skrotas och blir stål igen.

Det enda som kan “ta slut” är den solenergi som finns lagrad i kol och naturgas. Men den har samlats under miljarder år, så vi kan inte göra slut på den de närmaste par hundra åren. Olja bildas ständigt i Jordens inre, så den kan vi nyttja i takt med dess bildande.

Karin Solum uppträder som domedagsprofet. Sådana har funnits i alla tider. De har alltid haft totalt fel !

Marknadsekonomi med frihet eller planekonomi med diktatur

Hon avslutar med en tvångstanke som är finns på många håll:

Marknadsekonomin är global och företrädes av rika, mäktiga människor – de giriga.

Marknadsekonomin innebär FRIHET. Att starta företag, att driva företag, att fritt välja företag, leverantör, som man gynnar med inköp av dess produkter eller tjänster. Till priser man anser motiverade.

“Demokrati” kan inte existera utan marknadsekonomi. Alternativet “planekonomi” kan bara existera under diktatur. Där den praktiserats har den ALLTID lett till ekonomisk kollaps med fattigdom och elände som resultat, se på Zimbabwe och Venezuela.

Ingen politik kan ändra på människors natur. Det kan finnas “giriga” var som helst. Karin Solum missar fullständigt var de finns. De allra girigaste finns i flera exklusiva, mer eller mindre hemliga sällskap som Rom-Klubben. Där finns Rockefeller, Rothschild och många fler multimiljardärer. De finansierar “gräsrotsrörelser” med samma predikotexter som Karin Solum har: “Stoppa utsläppen” och “Krossa Kapitalismen”. Med det senare menar de “Marknadsekonomin”.

De använder sina pengar för att lura in världen i planekonomi. De gillar inte alls marknadsekonomi. De lata och giriga vet att planekonomin består av idel monopol, som garanterats av staten. De gillar monopol, där de inte behöver tävla med konkurrenter om kundernas preferenser. De förstår att planekonomins politiker, diktatorerna, är så okunniga att de inte klarar sig utan kunniga företagare.

De rika och giriga är på samma sida som Karin Solum i klimatfrågan. De driver på klimatpaniken för att de gillar monopol !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Koldioxid är basen för livet

  1. Jorden är ändlig och därmed är våra resurser ändliga, brukar miljö- och klimataktivister hävda. Det är bara ett argument (mot till exempel ekonomisk tillväxt) om vi är nära att slå i taket när det gäller att använda naturresurserna. Ingen har kunnat visa att så är fallet. Snarare har vi för de flesta naturresurser bara naggat lite i kanten.
    Dessutom har vi inte bara en planet. Tack vare rymdteknik kan vi utvinna resurser från himlakroppar.
    Marknadsekonomi uppstår om producenter och konsumenter själva får välja hur varor och tjänster ska köpas och säljas. Den kan bara hållas borta från ett samhälle genom diktatur som försöker kontrollera människors liv i detalj. Planekonomi och demokrati går inte ihop. En demokrati kan ha planekonomi inom några få områden, men inte överallt i ekonomin. Sverige har till exempel planekonomi när det gäller sjukvård och hyreslägenheter, även om det har luckrats upp när det gäller sjukvård. Inom de flesta andra områden råder marknadsekonomi.

  2. Paradoxalt nog borde storföretag kunna tjäna mer på öppna, aktiva marknader med konkurrens än på konkurrensfria marknader utan drivkrafter. Innovation och utveckling frodas just i konkurrens.

  3. För ett år sedan utlyste man en ”klimatnödsituation” på Kanarieöarna efter att det brutit ut en skogsbrand på Grand Canaria. Orsaken till branden var enligt ”experter” klimatförändringar. Man behöver inte vara expert för att förstå att brandorsaken berodde på att det inte regnat på flera månader. Det var knastertorr i markerna. Förr användes de långa torra tallbarren som emballage till bananstockar, numera hjälper de enbart till att sprida elden.
    Idag läser jag att 80% av den areal som brann på Gran Canaria är till 80% återställd.
    Det tog således bara ett år för naturen att läka såren – tack kära koldioxid!
    I samband med ”nödsituation” påpekade man vikten av att driva frågan om en ”hållbar utveckling” – sol och vind.
    Här finns redan femton vindkraftparker. De har under det första halvåret 2020 genererat energi till motsvarande 10.982 hushåll. Om man betänker att det finns ca 800.000 hushåll här är el-bidraget bara 3%. De dagar det inte blåser var bidraget naturligtvis noll.

  4. Alla samhällen företräds av de rika och mäktiga. Det är ju definitionen av rik och mäktig. Vilket samhälle tycker Karin Solum företräds av de fattiga och maktlösa ? Nordkorea ?

    Vet inte vad Karin menar med girig, men de flesta människor vill väl gärna behålla det de har. Jag hoppas att Karin har gått före och gett bort sina egna tillgångar till de som har det sämre ställt.

    Uppskattar att klimatsans fortsätter att trumma för att CO2 är livets gas. Det är ju sant. Utan CO2 dör allt liv på jorden. Att kalla CO2 för ett skadligt ämne är ofattbart obegåvat.

    Det är ju en annan sak vilken nivå som är “optimal”. Samma sak gäller syrgas. Om den halten blir för hög så finns det risk för att jorden självantänder.

Comments are closed.