Skolmaten skall vara sund

Veganer äter endast helt vegetarisk kost

Sedan mer än tio år har Jonas Norberg kampanjat för vegetarisk kost. Inför skolstarten på höstarna brukar han kräva att kommunerna skall ta beslut om att skolmaten skall vara vegetarisk, helt eller åtminstone någon dag i veckan. Eftersom ett argument varit att kossorna höjer halten koldioxid i luften har dussinet lokaltidningar vanligen tagit in hans insändare. “Vegansk diet” skulle alltså vara “klimatsmart”. Detta upprepas i år. Nu har han lagt till att kött sprider Coronan.

Jag har sänt nedanstående manus till de lokaltidningar som enligt Google tagit in hans senaste insändare. Eftersom det inte är “klimatsmart”, ser jag ingen mening med att sända det till riksmedia.

+ – + – + – +

Skolmaten skall vara sund  

Inför skolstarten vill Jonas Norberg att eleverna skall påtvingas vegansk kost. Liksom han gjort förr om åren. Han påstår att kött skulle vara ohälsosamt och driva på ”klimatkrisen”. Det är helt fel.

Människans matsmältning liknar mer rovdjurens än gräsätarnas. Vi behöver vissa animala proteiner och fetter. Särskilt fet fisk som makrill är rik på nyttig omega-3-fettsyra.  

Vegetabilierna i kosten bidrar till flera av våra vanliga folksjukdomar: övervikt, diabetes och hjärtsjukdomar. Cancerceller lever på högt blodsocker, som vi får av socker och stärkelse: potatis, bröd, ris, pasta, etc. Dessa varor begränsas i hälsodieten LCHF, Low Carbohydrate High Fat.

Universitetet i Graz, Österrike, har undersökt hälsan hos veganer och dem som åt en balanserad kost.

Veganer var oftare sjuka, får oftare cancer (4,8 procent jämfört med 1,8 procent), får 1,5 gånger fler hjärtinfarkter, belastar psykvården mer och får ungefär dubbelt så mycket allergier.

Det är inte hälsosamt att avstå från animalisk kost, googla ”vegetarisk nyttigare graz”.

Kossor skadar inte klimatet. Allt de äter och de själva består av kolföreningar, vars kol kommer från luftens koldioxid. De kan inte höja luftens halt. Den gasen är växternas viktigaste näring och förutsättningen för allt liv.

Norberg tror att mer koldioxid höjer den globala medeltemperaturen. Data från en miljon väderballonger under många år har visat att koldioxidens verkan på klimatet är NOLL. Detta bekräftas av studier på grannplaneternas atmosfärer.

Det finns ett enda klart resultat av atmosfärens högre halt av koldioxid sedan 50-talet: Dramatiskt större skördar som lyft EN FJÄRDEDEL av mänskligheten ur svält och misär.

Vårt klimat styrs främst av Solens varierande aktivitet, som nu är lika extremt låg som för 200 och 400 år sedan. Då var klimatet kallt, vilket är vad vi kan vänta de närmaste decennierna.

Det finns ingen förfärligare politik än den som drivs av ”världsförbättrare” med fixa idéer om att ändra på människorna med totalitära medel.

Sture Åström

Nätverket KLIMATSANS

+ – + – + – +

Jag har varit tvungen att tjata med argumenten emot, ex.vis i dessa poster:

Och veganerna, de är många fler än Norberg, kommer ständigt tillbaka med sina tillbakavisade argument. . .

Så vi får fortsätta att försvara kossorna.

Psykiska problem

Rapporten från Graz nämner att veganerna belastat psykvården mer än kontrollgruppen, icke-veganerna. Min första fråga var:

Vilket kom först, de psykiska problemen eller frälsningen till veganism ?

Två medlemmar i nätverket har berättat om två likartade fall. Det gällde häst-tokiga tjejer i övre tonåren, som blev veganer. Jämfört med de övriga tjejerna var de lite blekare, lite magrare, lite blygare och mera tystlåtna.

Efter några år hittade de en kille och gifte sig. Den ena emigrerade till ett grannland. Den andra blev inte så flitig i ridhuset. Men båda besökte sitt ridhus efter ytterligare några år.

Då blev kompisarna förvånade. Båda tjejerna hade blivit nya personer. De hade rödblommiga kinder, gott hull, pratade gärna, skrattade lätt och ofta samt hade lämnat veganismen.

Jag vill inte påstå att veganism är en psykisk störning, men de två fallen bekräftar det överläkaren Jenny Reimers förklarat: Vi behöver få i oss animala proteiner och fetter för att må bra.

+ – + – + – +

Länstidningen i Östersund har reagerat föredömligt snabbt:

2020-08-17 Skolmaten skall vara sund

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Skolmaten skall vara sund

  1. “Jag vill inte påstå att veganism är en psykisk störning…”

    Nej, men vegankost leder till psykisk störning, eller psykiskt ohälsa.

    Ställ upp ett antal personer på led och det går att peka ut de som är veganer på rent fysiska förändringar.

    När man är vegan måste man ta en massa piller, kosttillskott. Pillerindustrin står för 10 % av koldioxidutsläppen i USA. Växtjordbruket i USA producerar mer koldioxid än vad djuren gör. Alla växter producerar gifter för att skada den som äter dem. Djur i fångenskap har en längre livslängd än vilda djur.

    Sedan kan man ställa sig frågan vad som är moraliskt:

    att döda ett djur för att äta upp det, eller
    att döda ett djur för att djuret äter din mat?

    Veganism är en form av alarmism, där i princip alla argument för veganism faller pladdaskt vid granskning.

    Själv smaskar jag i mig mellan 400-500 gram rött kött varje dag och mår alldeles utmärkt på det, trots att Livsmedelsverket bara rekommenderar max 500 gram rött kött per vecka, trots att det inte existerar någon forskning som kan visa på att det skulle vara dåligt.

  2. Sture.
    Jonas Norberg breder idag ut sig om skolmaten på insändarsidorna i Gefle Dagblad. Har du skickat ditt inlägg till GD?

  3. Har du fortfarande inte förstått att vad olika personer TYCKER inte räknas inom vetenskapen.

    Det är uppmätta data som avgör. Tyndall bevisade att koldioxid stoppar vissa frekvenser av värmestrålning. Han drog slutsatsen att koldioxiden blev varmare, men bevisade inte just det. I de norska försöken vi redovisat finner man ingen uppvärmning av koldioxiden. Atomfysiker hävdar att någon sådan inte är teoretiskt möjlig.

    Jag känner inte till några experiment av Lennart Bengtsson. Gör du, så får du redovisa dem. Han refererar till Fourier, Tyndall och Arrhenius, varav ingen bevisat någon effekt av koldioxid. De har publicerat spekulationer.

    Visa att du kommer ihåg något av vad du läst här. Det är faktiskt en förutsättning för att kommentera här.

  4. Namnet, jag har frågat förut men inte fått svar. Varför gällde inte det före 1850?

  5. Forskare från John Tyndall till Lennart Bengtsson har en annan uppfattning om koldioxidens inverkan på klimatet än vad som påstås visas av väderballongerna.

  6. Beyond Meat Inc heter ett förtag i USA. Företaget tillverkar sedan 2014 vegansk köttersättningar. Al Gore´s klimatgrupp har investerat 200 miljoner i detta företaget och klimatgruppen jobbar hårt för att förhindra att folk konsumerar kött.
    Fast egentligen handlar det om något mycket värre, Agenda 2030.
    Avsätt en timme av ditt liv för att förstå vad som väntar oss om vi inte reagerar.
    Titta på SWEBBTV, Covid-19 är en del av Agenda 2030. Fjärde statsmakten nr 56 med Jacob Nordangård.
    https://youtu.be/k6IrZg3wgIQ

Comments are closed.