Utsläppen har minskat i år men halten stiger normalt

Figur 1. Så mycket har utsläppen minskat i år

Figur 2. Någon effekt på atmosfärens halt av CO₂ syns inte

Halten stiger i samma takt som förr. Det kan man bara tyda så att de mänskliga utsläppens andel av “kolcykeln” är betydligt “mindre än man tidigare trott”. Således har “man” grovt underskattat volymerna i biosfärens och havens naturliga omsättning.

De senaste värdena från Mauna Loa är:

  • September 2019: 408,54 ppm
  • September 2020: 411,29 ppm

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

16 thoughts on “Utsläppen har minskat i år men halten stiger normalt

  1. 2020 har koldioxidutsläppen minskat något men systemet (atmosfären, hav och land) fylls fortfarande på med 90 till 95 % av tidigare flöde. Hälften stannar i atmosfären.
    De senaste åren har atmosfärshalten ökat med ca. 2,5 ppm/år. Efter ett år med det reducerade utsläppet kan haltökningen istället förväntas bli 2,3 ppm.

    Med vänlig hälsning
    Anders Rasmusson

  2. Gösta Pettersson visar i Falskt Alarm att relaxationstiden för koldioxiden atmosfären är runt 10 – 11 år. De som kräver en koldioxidbudget, de som jämför med ett badkar där tillflöde och avlopp är i balans och att vårautsläpp får det att brädda över och IPCC som räknar hundratals år – jade får nu tänka om.

  3. Vanlig influensa är heller inte harmlös. Dödsorsaken influensa varierar mellan 2712 år 2017, 3230 år 2018 och 2071 år 2019.
    2020 års pandemi har krävt knappt 6000 dödsfall.
    Men då skall man veta att den som dör med Covid i kroppen räknas in i denna gruppen medan tidigare års influensafall inte alltid räknas som döda i influensa, de kan få andra dödsorsak i sitt register.
    I år har influensafallen reducerats betydligt.

  4. Dystra tider för FAKE-MEDIA, de skulle vältrat sig i nyheten att kurvan vände brant nedåt. Nu väljer de att hålla tyst.
    Istället är det antalet smittade i Covid-19 som skall skrämma upp oss.
    Jag är mer intresserad av uppgifter på antalet döda. Eftersom dessa inte är särskilt alarmerande, håller man tyst om dem. Så här ser det ut i Spanien idag:
    https://www.dropbox.com/s/0j50nvj1isxrtss/B.jpg?dl=0

  5. Petter Wulff 2020/10/21 at 09:42
    ” Men en detaljanalys borde kunna indikera om t.ex. termisk avgasning spelar en roll eller inte.”
    Vi förväntar oss att du eller dina bröder och systrar gör detaljanalysen presenterar. Hur ser tidsplanen ut?

  6. Beträffande Kjell L och Otto S kommentarer så räknar ju IPCC med att “de naturliga kretsloppen av koldioxid” jämnar ut sig och därför skulle de antropogena utsläppen komma ovanpå detta, här borde man ju se en accelererande trend över årtionden om detta är sant eftersom alltjämt förbränning av fossilt kol ökar mer än linjärt (med kina som drivmotor, se BP statistik).
    En helt annan effekt som borde kunna synas på Keelingkurvan men inte gör det är den ökande avgasning av koldioxid man borde få under El Nino år då ju havsvattnet i en stor del av Stilla Havet värms men den syns ju inte heller. Säkert en massa andra faktorer som spelar in här (kemisk och biologisk transport av kol från ytan till botten m m) Är det nån som vet?

  7. Det er morsomt at korona epidemien ga et fullskala bevis for hvor lite menneskenes utslipp betyr. Når man regner inn havene så utgjør menneskeskapte utslipp mindre enn 0,1%. Ikke så merkelig at det ikke måles noen reduksjon i CO2. 6% nedgang av 0,1% blir for lite til at det er målbart. Men likevel maser man om CCS (karbonfangst og lagring) som om det skal redde jorda. Fakta og prosentregning kan ikke være lett. 🙂

  8. Om människan står för ca 6-7% av utsläppsobalansen kan det fortfarande vara svårt att avläsa i CO2-kurvan. Men en detaljanalys borde kunna indikera om t.ex. termisk avgasning spelar en roll eller inte.

  9. Finns det någon länk till hemsidan med ovanstående diagram?

  10. Globalt har de mänskliga utsläppen av Co2 gått ner med 6,5%. Eftersom de mänskliga utsläppen, enligt IPCC, är 4-5% av naturens egna utsläpp så är en nedgång av våra utsläpp 6.5% av 4-5%. Någon får hjälpa mig att räkna, vi landar väl runt 10-12 promille i nedgång vilket i så fall knappast märks i mätningarna. Vilket torde betyda att våra utsläpp helt saknar betydelse.
    (med reservation för felräkning)

Comments are closed.