Vattenfalls vindkraftparker

Figur 1. Vattenfalls vindkraftsanläggningar per 31/12 2017

Färgkod: Grönt = Landbaserat, Blått = Havsbaserat, Rött = Studerade (vilket jag inte förstår vad det betyder).

I en kommentar till gårdagens post tipsade Björn Carlsson om en av Vattenfalls sidor med ovanstående karta, som jag fann intressant. Jag hade ingen a-a-a-aning om att Vattenfall rott ut sig så långt i Europa.

Figur 2. Installerad effekt och medelårsproduktion (Vattenfalls andel, pro-rata 2017-12-31)

Kartan och tabellen avser nyåret 2018, varför jag sökte senare uppgifter, men fann ingen uppdatering. Fortfarande 2020-10-20 hänvisas till ovanstående dokument. Men då meddelas också nya byggen. Nedan några citat:

Nu startar anbudsprocessen för att bygga Danmarks största vindkraftspark till havs.

Parken som ska heta Thor ska ligga minst två mil utanför den nordjylländska kusten och har fått sitt namn från det närliggande samhället Thorsminde. Den kommer att ha en kapacitet på minst 800 MW, men det vinnande företaget kommer också att kunna utöka det till 1 000 MW. 

I somras meddelade Vattenfall att man kommer att bygga världens största vindkraftspark till havs utanför den holländska kusten. Hollandse Kust Zuid kommer när det är klart år 2023 att ha en kapacitet på 1 500 MW.

Nu dominerar Storbritannien – av världens tio största parker ligger åtta i vattnen runt Storbritannien.

Ett fossilfritt liv

Företaget styrs nu av politiker beslutna om att använda skattebetalarnas egendom för att “rädda klimatet”. Dess målsättning är därför att: “Möjliggöra ett fossilfritt liv”:

Vi påminns ständigt om att mänskligheten står inför en enorm klimatutmaning – en utmaning som definierar Vattenfalls arbete. Det är därför vi fokuserar på ett mål: att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation.

Några säkra förlustaffärer

  • Professor Gordon Hughes betraktar parken på danska Kriegers Flak som en säker jätteförlust.
  • Ett nätverk med laddstationer blir lönsamma bara om marknaden får några miljoner elbilar, alltså inte hybrider med små batterier, som laddas hemma. Det är inte sannolikt.
  • Bostäder skall bli självförsörjande med solpaneler och bergvärme. Det senare kallar de “förnybart”, vilket emellertid beror på den el som förbrukas. Det kan knappast bli lönsamt att bara använda sol- och vindkraft.
  • Stålproduktion med Hybrit blir en flopp sedan någon miljard sänkts i idiotin.

Bluffen med koldioxidens verkan på klimatet blir snart uppenbar för väljarna. Klimatet håller på att bli kallare alldeles av sig självt. Då kommer subventionerna till vindkraften att upphöra. Avbrottsfri el blir villkor på marknaden. Väderberoende el kan bara säljas billigt. All vindkraft blir en gigantisk förlustaffär.

Skall skattebetalarna tvingas lösa ut Vattenfalls alla förluster ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Vattenfalls vindkraftparker

  1. Vattenfalls nya VD är ekonom och statsvetare. Inget ont i det, men det kvalficerar henne inte för att förse Sverige med kostnadseffektiv och leveranssäker elektricitet dygnet runt utan avbrott. Däremot kvalificerar det henne för att genomföra Sveriges officiella klimat- och energipolitik.

    Den går INTE ut på att förse oss med elektricitet utan på att uppfylla klimatlagens krav, grundade på Paris-överenskommelsens icke bindande frihet för länder att vart för sig (mot allt sunt förnuft) minska sina CO2-tillskott till atmosfären fram till 2030. Med brist på energi får vi väl nöja oss med åkarbrasor!

  2. Mänskligheten har provat ett fossilfritt liv. Jag begriper inte vad som skulle ha varit bra med det. Barnadödligheten var uppåt femtio procent. Medellivslängden omkring 30 år. Människor frös och svalt ihjäl. När de inte dog av sjukdomar som vi nu för det mesta har under kontroll.
    Visst har vi nu vaccin och medicinsk kunskap som inte fanns då. Men hur ska vaccin, mediciner och utrustning tillverkas och transporteras utan fossila bränslen? Hur ska sjuka och skadade komma till sjukhusen? Hur ska sjukhusen få el? För att inte tala om allt annat som behöver bränsle, el, värme eller någon annan typ av energi som nu ofta kommer från fossila bränslen?

  3. ”Studerade” vindkraftsanläggningar måste vara något som är under förprojektering eller annat förstadium. Finns ännu inte i verkligheten.

    Inte förvånande att Vattenfall siktar på kontinenten. Se på elpriserna där och vad som händer med dem när kolkraften avvecklas allt mer. Norrland är ingen bra plats för vindkraft. Massor av konkurrerande vattenkraft, som inte kommer att avvecklas och begränsat med förbrukare.

  4. Vilka politiker styr Vattenfall i dag?

    Viktig fråga om man skall förstå vad dom håller på med, luktar klimat alarmism.

    Läs på Vattenfalls websida. Observera att ni måste tillåta cookies annars kan ni inte navigera
    Börja att läsa denna sida om klimatångest. Hör den hemma hos en energileverantör

    . Dr. Renee Lertzman, expert på klimatförändringspsykologi och vår externa rådgivare, delar sina tankar om klimatångest.

    https://group.vattenfall.com/se/var-verksamhet/samtalet-om-klimatforandringar

Comments are closed.