LKAB har blivit kidnappat av MP:s gröna drömmare

NCC borrar för ny huvudnivå i LKAB:s gruva i Kiruna - NCC
Cision

LKAB:s malmkropp är ovanligt rik på järn

Det har gjort företaget till den största leverantören av järnmalm i Europa.

Malmen bryts på allt större djup. Nu bryts den på 1.365 meters djup. Malmkroppen tycks enligt borrprover nå 2.300 meters djup. Men om järnhalten räcker för ekonomisk brytning är ovisst.

+ + + +

Gruvjätten LKAB ägs av staten, alltså av dig och mig. Företaget vill nu bli ”fossilfritt” genom att ersätta kol med vätgas. Gasen skall produceras med elektricitet från vindkraft. Bakom står regeringens initiativ ”Fossilfritt Sverige” under ledning av agronomen Svante Axelsson.

Projektet är gigantiskt med beräknad investering på 20 miljarder kronor per år – totalt 400 miljarder. Det blir 50.000 kronor per skattebetalare – fast vi inte har blivit tillfrågade. Hur ofta överskrider inte statliga projekt sin budget?

Väte är mycket svårhanterligt, och föreslagen tillverkning med eldriven elektrolys drar enormt mycket el. Nettoutbytet av hela processen efter produktion, lagring och distribution är runt 20 procent.

Utbytet av vindkraft är dessutom bara 20-30 procent av det maximalt möjliga. Då blir det totala utbytet bara 20-30 procent av 20 procent, alltså 4-6 procent. Eftersom det bara blåser ibland, hjälper det inte hur mycket vindkraft man bygger. Det räcker ändå inte, Ekonomiskt vanvett!

För nödvändig vätgasproduktion skulle LKAB behöva 55 TWh (terawattimmar) el per år Det är en tredjedel av Sveriges nuvarande elproduktion. Ingår investering i elkraft i LKAB:s beräknade kostnader för projektet?

LKAB påstår: Planen är grundad på en affärsmässig bedömning av den framtida marknaden. Genom att erbjuda koldioxidfria produkter kan LKAB mer än dubbla omsättningen fram till år 2045.

Att hoppas det om produkter som lär bli mycket dyrare än andra är verklighetsfrämmande drömmar från extremister utan ekonomiskt förstånd.

Projektet kommer rimligen att stranda på dålig ekonomi – om malmen räcker. Det är nämligen inte säkert.

Tege Tornvall

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

14 thoughts on “LKAB har blivit kidnappat av MP:s gröna drömmare

  1. @Argus
    Största ägarna i aktiebolag är nästan alltid representerade i styrelsen. I små bolag (familjeföretag) finns ofta bara en ägare, som givetvis sitter i styrelsen. I börsnoterade bolag kanske en stor ägare har runt 5% ägande och en plats i styrelsen. Inget konstigt alls att den ende ägaren i LKAB, staten med alla röster också sitter i styrelsen. Övriga i styrelsen bidrar med sina kunskaper i företagsledning men de har inte rösträtt. Inte heller styrelseordföranden, som i detta fall inte heller äger aktier har några röster.

    Bolagsstämman i LKAB brukar vara öppen för allmänheten men eftersom man inte har några aktier så har man bara rätt att ställa frågor och diskutera. Liksom i alla bolag är det ägaren som bestämmer.

  2. @Kloka Nejlikan.
    Och hur ska den fattige kunna värma sig när energin blir bortom svindyr?.
    Naae, tror nog på att vi behåller det vi har nu, som fungerar bättre och är ekonomiskt rimligt, även för en fattigpanksionär, lågavlönade,mm,mm som vi har gott om i detta land.

  3. Det finns en annan aspekt som inte har att göra med fossilfritt och CO2. Det är prisutvecklingen på kol, råolja och naturgas.
    Om det blir brist på kol, råolja och naturgas ökar priset på dessa energislag.
    Det kan göra vätgasen lönsam i framtiden. Var går prisgränsen på de fossila energislagen för att vätgas ska bli lönsamt?

    Förmodligen kommer energipriserna att pendla mer i framtiden. Höga energipriser skapar recession som minskar energianvändningen och får energipriserna att gå ner.

  4. Statskassan mister 6 miljarder om året som brukar komma från LKAB. Så det blir 66 år utan utdelning för att betala investeringen om man håller budget.

  5. @Karl Erik R: Jag har svårt att se hur en ägarrepresentant skulle dels sitta med i styrelsen, dels ha alla röster, skulle överensstämma med aktiebolagslagen. Alla röster på bolagsstämman, ja, men knappast medlem av styrelsen och helt säkert är att resten av styrelsen inte är adjungerad. Knappast att HSB skulle medverka då.

  6. Observera att LKABs plan innebär att de inte längre ska sälja malm, man ska sälja järnsvamp. Malmen är en järnoxid (Fe2O3 och Fe3O4). Med hjälp av vätgas ska man ta bort syret så att man får nästan rent järn. Det kan sen användas för att göra stål.

    Om LKAB realiserar sin plan så kan man skrota projektet Hybrit. Det enda som skulle göra att Hybrit behövs är om SSAB köper malm från annat håll och gör järnsvamp av malmen för att mata sin ljusbågsugn. LKABs plan är ett enda stort Hybrit.

  7. Snart uppdagas det att endast okunniga, korkade och lättlurade gått på bluffen om koldioxiden.

    Den är ju nyttig istället för skadlig. Och det vi släpper ut går ner i haven, så vi påverkar inte mängden i luften mätbart.

    Alla kommer att skynda sig att demonstrera sitt avstånd till bluffen. Både Hybrit och LKAB:s projekt blir kvar som fantastiska skämt att roa folket med i alla revyer.

  8. Jag tvivlar starkt på att kunderna är beredda att betala kanske 30% mer för malmen bara för att brytningen skall ske “fossilfritt”. Samma tvivel har jag angående SSAB och deras hybritprojekt. SSAB räknar med en fördyring av stålet på 30% om man skall ersätta kolet med vätgas. SSAB:s största kunder är byggnads- och fordonsindustrin och de är säkert kostnadsmedvetna. Varför skulle de vilja betala mer än nödvändigt för sina insatsvaror? När politiker gör sig breda och grötmyndigt tror sig veta bäst, brukar det sluta med fiasko. Några exempel på detta är Stålverk 80, plastcykeln Itera och den lilla postbilen Tjorven. Den senare blev lika dyr att tillverka som lyxbilen Rolls-Royce. Jag hoppas det finns klokt folk som kan avstyra flummarnas och fanatikernas ekonomiska vansinne. I annat fall väntar kaos och fattigdom. Tyvärr verkar politikerna endast vilja följa strömmen och helst vara där den är som starkast. De bör påminnas om att endast döda fiskar följer strömmen.

  9. 50000 per skattebetalare blir snart det dubbla. Såna kalkyler håller sällan.

  10. LKAB är liksom Vattenfall helt statsägt. Deras kommersiella uppdrag må vara att producera energi resp. järnmalm. Men deras politiska uppdrag är att förverkliga Sveriges övergripande “klimatpolitik”. Det politiska uppdraget trumfar det kommersiella – i alla fall tills den slutliga notan kommer. Den blir inte billig!

  11. Nu räknar LKAB ändå med att få avsättning för sina produkter då globala Co2 skatter blir en realitet. Priset på malmen och övriga produkter lär bli 20% dyrare än tidigare. Det man dock inte räknat med är OM och NÄR Co2 bluffen blir genomskådad på bred front då står vi där med en svindyr investering som blir fullständigt värdelös. Den tanken har aldrig tänkts vare sig i regeringskansliet eller i LKAB:s styrelse. Eller ens i SSAB:s styrelse. Våra beslutsfattare satsar allt på ett kort och om det inte håller har man förlorat allt.

    Att lägga så stora resurser på något så bräckligt som en obevisad teori är fullständigt galet. Detta riskerar inte bara malm och stålindustrin det riskerar hela vårt näringsliv som lägger alla ägg i en och samma korg. Det finns ingen plan B, det finns ingen utväg ur detta, resultatet blir en ekonomisk ruin för Sverige och dess folk.

  12. LKABs styrelseordförande heter Göran Persson, f d statsminister. Industridepartementet har en representant i styrelsen. Denne har alla röster på årsstämma och styrelsemöten.

    Enligt denna plan ska LKAB börja tillverka järnsvamp, vilket betyder att man tar ett steg framåt i förädlingskedjan. Produkten får därmed ett mycket högre pris. Lite som om Sveaskog slutar att sälja massaved och istället bygger ett pappersbruk och börjar sälja pappersmassa. Högre pris men man börjar konkurrera med sina tidigare kunder vilket inte bruka vara problemfritt.

    Kan vara en god tanke att gå framåt i förädlingskedjan men det finns många hinder. Tillgång på malm är en och tillgång på elektricitet är en annan.

    Sen, LKAB är ingen ”gruvjätte”, förutom i Sverige. De största gruvbolagen BHP, Vale och några till är mer än 10 gånger större än LKAB, som istället är en väl positionerad nischproducent av järnmalm. Ingen jätte.

  13. Har LKAB ingen ordförande som kan stoppa denna kidnappning?
    Har LKAB ingen tekniska avdelning som kan räkna på det?

    Är miljöpartiets påverkan i omvänd proportion till dess väljarbas?

    Kastades detta förslag ut som en försöksballong som inte studeras seriös och kan fås att återvända till verkligheten?
    Hoppas att regeringen blir fullt sysselsatta med att få nuvarande elproduktion att klassas som hållbart, där har de lite att göra!

Comments are closed.