Storbritannien i elklämma: Priset uppe i £ 4.000/MWh

Storbritannien satsar stort på vindkraft både på land och hav

Onsdagen den 13:e januari mojnade vinden och tusentals möllor på land och på havet stannade. Systemoperatörerna på the “National Grid” hade sett det komma och utfärdat en varning att extra kapacitet skulle behövas. Elpriset steg från normala £ 40/MWh, SEK 480/MWh = 48 öre/kWh, till mer än £ 100 = SEK 1,20/kWh.

Men på torsdagen blev det utbredd vindstilla, så att priset under eftermiddagens efterfrågetopp steg till £ 1.400 = SEK 16,80/kWh.

Under fredagens toppbelastning noterades £ 4.000 = SEK 48,00/kWh.

Detta berättar Andrew Montford och konstaterar att efter 2016 uppträder sådana pris-toppar då och då och nu har det kommit två i samma vecka med en tredje nästan lika hög.

I 20 år har regeringarna subventionerat “förnybart” för att landet skall bli fossilfritt. Kraftverken för kol och gas har ruinerats. Det är inte förvånande att dessa producenter, ryggraden i UK:s elsystem, har lämnat marknaden. Två gaseldade stationer stängdes i somras. Gaskraft är särskilt väl ägnad att balansera vindkraftens snabba svängningar.

För konsumenterna ser framtiden dyster ut, allra värst för de fattiga. Detta år läggs det koleldade kraftverket i West Burton ner liksom kärnkraftverket i Hunterston. Året därpå stängs kärnkraftverket Hinkley B.

Och då väntar man sig att folk skall värma husen med el och ladda fler elbilar. BBC har nu noterat problemen och förklarat att “vi behöver lösningar”. Men de har inte lyssnat på Montford och alla andra som i tio år påpekat dårskapen i att växla till “förnybart” innan det finns sätt att lagra elen.

Nu bygger UK flera stora vindkraftparker. Men de ger inte heller någon el, när det inte blåser. De är alltså ingen “lösning”.

BBC är i högsta grad medansvarigt för eländet, eftersom de inte låtit de varnande rösterna höras. I tio år.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Storbritannien i elklämma: Priset uppe i £ 4.000/MWh

  1. Livets gas – koldioxiden – har av klimatdårarna utsetts till boven som ska förgöra vår planet. Ingen verkar lyssna på vetenskapsmännen som kan sin “Fotosyntes – bl.a.
    Enkelt formulerat, Ingen koldioxid – inget syre att andas.

  2. Det vore konstigt om inte samma sak händer i Sverige. Speciellt södra Sverige.

    Om man läser vad alarmister säger så har de tänkt att elförbrukningen ska minska (s.k. hållbart samhälle). Det ska vara mycket färre bilar än idag. De få elbilar som kommer att finnas ska man dela på…

    Tanken är nog också att el är något som finns ibland.

    Prio ett är att få ner koldioxidutsläppen.
    Prio nåt annat är vår levnadsstandard (som ju faktiskt är samma som vård, omsorg, skola, försörjningsstöd…)

    Tror inte Svenska folket har förstått hur “visionen” ser ut.

  3. Rolf H Carlsson. 2021/01/22 at 10:09
    Tyvärr har du helt rätt. Sorgligt nog.

  4. När alla nyttiga idioter gjort sitt och alla småföretag och hela Mittelstand är utplånade, ekonomin brakar ihop, då kommer globalisterna under ledning av Fuhrern Schwab som en “räddande ängel” med sitt Grand Reset-program och ser till att det blir ordning på torpet “Ordnung must sein”. Inte ens Orwell kunde ha föreställt sig detta.

  5. Ny teknik hade ett reportage från en “gruva” som kunde anpassa brytningen efter elpriset så frekvensen i elnätet kunde stabiliseras.
    Gruvan fanns i en hangar i Boden där kryptovaluta bröts med 100 000 datorer.

    Ur led är tiden!

  6. Med väderberoende elproduktion varierar priset kraftigt och höjs när vindkraften inte producerar så att efterfrågan minskar. Smarta elnät kopplar bort elförbrukare för att anpassa efterfrågan på el till produktionen. Pest eller kolera med väderberoende elproduktion.

Comments are closed.