Vallgårda staplar ständigt missförstånd om klimatet

SvD 2018-01-18 gör sitt bästa för att skrämmas om flygresor

Man skall skämmas om man tar till flyg för att bekvämt åka på semester. Boel Vallgårda i Uppsala hör till dem som därför avstår och hon uppmanar andra att också göra så. Hon skriver flitigt insändare, som ofta tas in i fler än dussinet blad. Den senaste hänger hon upp på vårdagjämningen 20/3:

Tänk till innan flygresan – varje fossilutsläpp driver oss längre in i klimatkrisen

Min replik har gått till 13 blad, som visar hennes bidrag på nätet. Många blad lägger inte ut insändare på nätet, så hennes text kan ha tagits in av flera blad.

2021-03-22 Arbetarbladet:

Vallgårda staplar missförstånd om klimatet

Boel Vallgårda vill vara en god människa och uppmanar oss att försaka flygresor för nöjes skull. Hon predikar: ”Varje fossilutsläpp driver oss längre in i klimatkrisen”. Då menar hon en global uppvärmning.

Fakta visar att hon staplar tre missförstånd ovanpå varandra:

1. Vi har en global nedkylning. Texas ligger så långt söderut som Marocko, men har fått en snöstorm som dödat 50 människor. Snö och extrem kyla har drabbat många länder bland andra Skottland, Spanien, Grekland, Sahara, Saudiarabien, Kina och Japan. Argentina och Brasilien har haft missväxt för majs och soja.

2. De globala utsläppen ökar varje år, vad vi än gör i Sverige. Enligt Parisavtalet bekämpar U-länderna med Kina och Indien fattigdom före koldioxid. De startar två–fem stora kolkraftverk varje vecka så att utsläppen ökar med 1 à 2 procent om året. Det är 10 gånger alla Sveriges utsläpp. Om vi slutar flyga helt, försenas ökningen möjligen med ett halvt dygn.

3. Alla utsläpp går ner i haven. Enligt naturlagen Henrys lag upprätthålls vid varje temperatur en viss relation mellan halten av en gas ovan vattenytan och halten därunder. Stör vi den jämvikten med utsläpp, så återställs den av haven. De absorberar således den koldioxid vi släpper ut. På lång sikt kan ”människans” utsläpp inte påverka halten i luften.

Det finns ingen saklig anledning att försaka flygresor. Boel Vallgårda tar inte ”ansvar” med fakta, men sprider istället ansvarslös propaganda för en alarmistisk idé.

Sture Åström

Nätverket Klimatsans

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Vallgårda staplar ständigt missförstånd om klimatet

  1. Klimatnödläge har klubbats av politikerna i EU och Sverige utan vetenskapligt stöd. Varför protesterar inte Greta och Petter W som anser att vi ska lyssna på forskarna?

  2. Peter Wulf, det finns inget vetenskapligt stöd för att vi står inför en klimatkris. Livet på jorden har alltid blomstrat som mest i varmt klimat och som sämst i kalt istidsjlimat. Det är otroligt naivt och självgott att tro att Sverige skulle inspirera Kina, Ryssland, Indien och oljestaterna att förstöra sina ekonomier.

    När det gäller koldioxidbalansen hav/troposfären så avger haven koldioxid till luften när temperaturen stiger efter en glacinationsperiod. Halten stiger med 20 PPM per Celsiusgrad, men det gäller bara om halten befinner sig i jämvikt. Det gör den inte längre då vi har höjt halten till drygt 400 PPM genom vår återställning av en lämpligare koldioxidhalt som optimalt ligger på 1200 PPM om fotosyntesen skall gynnas. Så med den högre koldioxidhalten har vi en obalans där mer koldioxid återförs till haven än vad som går i motsatt riktning. Detta tror att temperaturen inte har börjat sjunka ännu.

    Så när vi träder in i nästa glacinationsperiod kommer vi att få problem med att upprätthålla den men mer gynsamma koldioxidnivån och förgröningen av jorden kommer att vända till sin motsats. Livet får svårare att överleva på grund av koldioxidsvälten.

    Du bör studera lite mer koldioxidforskning som jag ser det. Jag rekommenderar att du börjar med hur och varför C4- fotosyntesen evolutionerade fram för 20 miljoner år sedan och framåt.

  3. Boel Vallgårda borde upplysas om att MP-regeringen beviljat – via Svensk Exportkredit – Vietnam “lån” på 18 miljarder kronor för att de ska kunna bygga ut flygplatser i landet. En utbyggnad som ska göra att passagerarantalet ska ökas från 30 miljoner flygresor till 100 miljoner.
    Varken flygskam eller flygskatt, där inte.
    https://www.aerotime.aero/26635-sweden-to-invest-2-billion-into-airports-growth-in-vietnamfbclid=IwAR0WCKOYNGBBqNdDpyzy3sldh_ti4x0Ta9nTwM6GE6H_qOebYFLGz2ssczc

  4. Snart är det dags för Fools hour igen . Kl: 20.30 på Lördag är det dags att tända alla lampor hemma , som en demonstration mot klimathotsmupparna .

  5. Hehe, då kom det en ref till dina välrenommerade källor, PW. Har du fortfarande inte förstått hur obetydliga de är här. Jag väntar fortfarande på din kommentar om grafen som visar att över längre tid korrelerar inte temperatur och koldioxidhalt. Ännu mindre kan det finnas kausalitet åt ena eller andra hållet.

  6. Punkterna är värda att kommentera:
    1. Här har Vallgårda starkt stöd (https://climate.nasa.gov/)
    2. Att de globala utsläppen hittills ökat år från år gör det inte mindre angeläget att agera, för den som ser problem med ökningen. Det vi gör i Sverige kan inspirera andra.
    3. Nej, CO2 går snarare upp i luften från haven (termisk avgasning).

    Så missförstånden är knappast Vallgårdas.

  7. Jag har en bok som heter ”VINTER PÅ Teneriffa”, första utgåva 1955 av Yngve och Alice Lyttkens. De tog tåget genom Europa till Barcelona. Med färja via Cádiz anlände de några dagar senare till Gran Canaria. Med en annan färja anlände paret en dag senare huvudstaden på Teneriffa. Är det så Boel Vallgård tänkt sig att svenskar skall ta sig till Kanarieöarna eller är det klokast att sitta hemma?

Comments are closed.