Svensk el juli 2022

Figur 1. Totalt levererad energi sedan nyår, TWh

Under månaden producerades:

  • Totalt 12,3 TWh.
  • Vindkraften 2,3 TWh = 19 %.
  • Vattenkraften 5,7 TWh = 46 %.
  • Kärnkraften 4,1 TWh = 33 %.

Figur 2. Totalt levererad effekt med import och export

Här syns hur vattenkraften får parera för vindkraftens nyckfullhet. Den får igen ersättning för att den tar det ansvaret, vilket i längden är fullständigt orimligt.

Samtidigt exporterar vi 4 GW, gigawatt, nästan hela tiden.

Figur 3. Vindkraftens effekt under månaden

Inte ens de maximala värdena når upp till 50 % av installerad kapacitet.

Figur 4. Spotpris i el-område SE 01 och SE 04 

Här syns hur fullständigt orimligt det är med kopplingen till den ansvarslösa tyska marknaden. Till spotpriset 5 kronor per kWh skall läggas nätavgift, skatt och moms.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on “Svensk el juli 2022

  1. Källanvisning till min kommentar (4/8 08.41) ang amerikanska förvärv av den bördiga svarta jorden i Ukraina.

    Jag skrev obekräftade 50% av total areal. Det var ca 5% (av 3 företag) och inte 50% men dessa 5% motsvarar hela Italiens bruksareal och är sannolikt bara början.

    Huvudägarna till nämnda företag är som så ofta några av världens rikaste personer.

    https://www.australiannationalreview.com/lifestyle/three-large-american-multinationals-bought-17-million-hectares-of-ukrainian-agricultural-land/

  2. # Magma

    Instämmer till fullo.

    Idag finns inget riksdagsparti för Swexit. Vi som varit med ett tag inser att det som utlovades inför EU-medlemsskapet har utvecklats i den riktning vi befarade. Jag röstade givetvis nej till Euron men tveksamt ja till EU vilket jag bittert ångrar. EU kan förstås bidra med en massa bra saker, och dåliga. En koloss för privat imperiebyggande (har gott om lokala erfarenheter) och karriär-byråkrati. Odemokratiskt där det främsta påstådda skälet till medlemsskapet var freden vilket vi nu ser går i precis motsatt riktning när man ser hur EU kommer att splittras pga av styrningen (Davos och Washington) mot en framtid med mera konfrontationer mot Ryssland/Kina i främst Asien (Nato får byta namn😏😀) EU ett redskap för oligarkin i väst helt enkelt.

    (ps! enl ännu för mig inte bekräftade källor har Biden/Obama sett till att amerikanska jordbruksjättar som Monsanto och Cargill m.fl övertagit (ännu mer billig dollar från FED sedan 2008) upp till 50% av den bördiga svartjorden i Ukraina. I Donbas ligger de stora fossila och mineralrika tillgångarna man ännu inte lyckats lägga beslag på).

    Som vän av marknadsekonomi och reglerad kapitalism (t.ex fattigare länders rätt till skydd vid öppnat handelsutbyte) har jag t.ex sett hur man totalt slagit ut lokala näringar i f.d sovjetrepubliker (östblocket i Europa, se ex som Rumänien) tack vare bl.a de enorma valuta-fördelarna. Putin satte 1999 stopp för en större plundring av USA vilket ledde till stor bitterhet i Washington (se M Lövgrens dok på svt play)

  3. @ Magma

    👍💯💥🤩 100 procent rätt konstaterande! Var finns forskningsanslagen för att studera den företeelsen.

  4. # Thorleif
    Är inte EU i sig ett miljöproblem … jag var en gång med och röstade om EU som ”förening” för fri handel och resande över gränserna – vem har hittat på denna överstatlighet som vi ser ganska så tydliga tecken på?
    Vi som skattebetalare är med och finansierar en enorm byråkrati som ställer till med mer problem än den skapar och som åtminstone utåt verkar vara helt självsvåldig i sitt beslutsfattande … fast är den egentligen det? Eller är det bara så att det är bekvämt för våra egna politiker att ha någon att skylla på, trots att man åkt till Bryssel, ätit gott, och är fullt delaktig i beslut som man sedan skyller på EU – ungefär som att förra regeringen skyllde på marknadskrafterna när de senaste kärnkraftsverken lades ned?? Trots att vi vet bättre nu när Tokwatt varit så mån om att skryta med sina naiva dumheter (eller juvenila som Elsa uttryckte det så träffande).
    Är det vi i Sverige som helt enkelt begåvats med en helt korrupt politikerkåren? – som inte har kraft och mod att själva debattera för sina åsikter och på det sättet möta sina väljare på ett ärligt sätt?
    Tyvärr finns det ganska tydliga exempel på det senare. Är det inte så att även klimatfrågan drivs på samma sätt – några som tror och vill, men som inte klarar av en ärlig debatt och som därav måste utse några likasinnade till ”forskare” för att förstärka sitt mantra …
    Nej, fram för en ärlig och uppriktig politikerkåren som vågar stå för sina åsikter och som vågar föra en öppen och ärlig debatt – och som har kraft att driva sina visioner i stället för att bara försöka smutskasta sina motståndare när det egentligen är deras eget agerande som är mest klandervärt!

  5. Såg UGs reportage om åldöden i kraftverken. Fick dock inte ngn klar uppfattning om i vilken omfattning detta problem bidragit till den stora ålbristen t.ex längs vår östersjökust.

    På 60/70-talet var åltillgången fortfarande stor (minns jag) men det var väl också då utbyggnaden i älvar etc ökade stort!

    Viljan av statliga Vattenfall att göra förbifarter runt turbinerna och liknande lösningar för ålens fortbestånd verkade vara exempellöst dåligt. Kanske det speglar regeringens vilja att inte heller bry sig om massdöden i våra vindfläktar.

    Totalt antal kraftverk idag 2.500 st

    EU beslutar snart om vattenkraftens framtid. Detta i ett EU med mycket lite vattenkraft som andel av elproduktionen. Sverige sticker ut.

  6. Margareta

    Såvitt jag förstår handlar det (ev) om nedläggning om 100-tals eller 1.000-tals små kraftverk.

    Vi ska tillbaka till tiden då man på sin höjd kunde anlägga vatten- och väderkvarnar.

  7. https://www.hallandsposten.se/nyheter/halmstad/nya-milj%C3%B6krav-i-fylle%C3%A5n-tvingar-fram-rivning-av-kraftverk-1.77941591

    På 1940-talet anlade min farfar ett litet kraftverk i Fylleån i Halland för att driva den textilfabrik som han startade. Textiltillverkningen togs så småningom över av av länder med billigare arbetskraft. Men kraftverket producerar fortfarande el. Den som övertog kraftverket har gjort stora investeringar i det. Nu skall kraftverket rivas. Med detta förlorar vi som bor där och alla sjöfåglar den sjö som uppdämningen av ån skapar. Den vattenspegeln som vi är vana vid kanske kompenseras med vindsnurror att njuta av.

  8. Enligt energiminister Farmanbar har vi billig el om två (2) år från havsbaserade vindkraftsparker. Ytterligare ett hafsverk av sossarna och Farmanbar.

  9. Vindkraften har fått åka räkmacka under lång tid; elcertifikat, fri från de mycket höga nätanslutningskostnaderna samt, inte minst, noll leveransansvar för att täcka upp den grava intermittensen. Nu kan inte vattenkraften parera mer vindkraft, det är hög tid att avkräva fortsatt vindutbyggnad på jämn leverans, vilket betyder stopp då de knappast kan räkna hem kompletterande gaskraft.

    De stora problemen har väl inte startat ännu, kommande vinter blir intressant, EU har gått ut med generell sparplan på 15 % elförbrukning för medlemsländerna, “frivillig” men ändå en orosmarkering….

  10. Vad har t.ex klimatagendan med den nya (nyupptäckta) myndigheten för psykologiska försvar och Säpo’s nya arbetsuppgifter gemensamt?

    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/civil-unrest/klaus-schwab-how-to-rule-the-world-maybe/

    En recession i väst och t.o.m i Kina (bostadsbubbla) kan innebära att oljepriset tillfälligt går ner men övriga råvarupriser riskerar att fortsätta upp inte minst pga den nya järnridån som några få ur eliten lyckats få på plats. Väst riskerar att isolera sig (bli isolerade) pga den förda politiken. Precis som Sovjetunionen gjorde efter WW2.

  11. SD har fått smak för maktens välbehag! Varför driver man inte längre ett utträde ur EU-korruptionen?

    Medborgerlig samling? Det räcker inte att vilja förändra EU för det kommer inte att gå. EU måste isf falla på eget grepp vilket faktiskt inte är så långt borta…….helt på egen hand! Men bättre då att mobilisera för utträde som påtryckning.

Comments are closed.