Kalifornien efter skyfallen

Caltrans

Figur 1. Jordskred blockerar den berömda kustvägen Highway 1

Här ett skred vid den så lämpligt benämnda orten “Pauls Slide”. De skyfall som aviserades i posten: “Skyfall väntar i Kalifornien” har nu inträffat. Lokaltidningen rapporterar utförligt. Jag klipper några satser:

2023-01-23, TESS KENNY :

After storms and rockslides, portions of the Big Sur community are facing long-term isolation

Peggy Horan har bott på Big Sur Coast i 53 år. De senaste tre veckorna har varit hennes jobbigaste.

Sedan början av januari har skyfall och upprepade jordskred hållit stora delar av kustvägen Highway 1 – från Big Sur ner till San Luis Obispo County – stängd för trafik.

Avtängningarna har lämnat Horan fast i mitten, tillsammans med sina grannar och andra samhällen som sträcker sig längs den oländiga kustlinjen.

“Det här är ärligt talat den värsta röran vi någonsin har upplevt,” sa Horan. “Jag har bott här i 53 år och jag har aldrig sett något liknande. Highway 1 är stängd på båda sidor, så vi är i princip en ö. Körbanan ser klar ut, men de säger till oss att det inte är säkert.”

Även om Monterey County har njutit av en klar himmel i några dagar nu, är en milslång sträcka av Highway 1 fortfarande avstängd för trafik, sedan Kaliforniens till synes obevekliga rad av vinterstormar från slutet av december till veckor in på det nya året utsatt vägen för jordskred, instabil mark och kvardröjande skräp.

Tess Kenny

Figur 2. Vägen är avstäng från State Hot springs i norr till 6 km norr om San Simeon, Obispo County, i söder

Inom den nuvarande avstängningen, som sträcker sig från Lime Creek till 6 km norr om San Simeon i San Luis Obispo County, finns det tre jordskredområden av särskilt intresse för Caltrans, som övervakar Highway 1. Cirka 20 km norr om Mud Creek finns en plats, som ofta har problem under stormar, kallad Paul’s Slide. Där noterar man fortsatt rörelse i slutt-ningen efter den senaste tidens kraftiga nederbörd.

“Paul’s Slide är oförutsägbar och lutningen fortsätter att anpassa sig när skredet rör sig, så att material flyter ut på vägbanan och och stenar rullar dit”, enligt ett pressmeddelande från Monterey County i söndags kväll.

Sex km söderut ligger en mättad och alltför brant sluttning vid Mill Creek på gränsen till instabilitet. Enligt länets meddelande verkar sluttningen “närma sig ett skred”.

Den tredje orsaken till stängning är Polar Star-skredet 1½ km söder om Ragged Point i San Luis Obispo County. Där beskriver länstjänstemän att stenar och jord ständigt rasar utför. På Polar Star är det enligt uppgift möjligt att ett ras inträffar när som helst.

Kevin Drabinski, en talesman för Caltrans, förklarade att de tre skreden hände i följd under de senaste tre veckorna. Polar Star kom först den 4 januari, följt av stora skred vid Paul’s Slide den 14 januari och Mill Creek den 15 januari.

Med skreden förlorade lokalbefolkningen kontakten till resten av staten.

“De är isolerade,” enligt Drabinski.

Caltrans samordnar med Monterey County Emergency Operations Center för en försörj-ningskonvoj på tisdag och fredag. Konvojer kommer dock att vara begränsade och täcker bara cirka 15 km av Highway 1 som är stängd från Lime Creek till Paul’s Slide.

På sin fjärde vecka med avstängd väg, sa Horan att hon och hennes grannar har slut på nödvändiga förnödenheter, inklusive medicin och propan. För tillfället har Horans familj åtminstone bra med mat och energi, så länge som solen lyser på hennes solpaneler, men det är inte fallet för alla.

“Vi har turen att vi fick en propanleverans precis innan det här började, men andra har slut på propan. Och när du får slut på propan sitter du illa till”, sa Horan.

Med isoleringen av Big Sur som hotar att pågå i flera veckor till, arbetar länet Montereys Department of Emergency Management i samarbete med Monterey County Sheriff’s Office, Big Sur Fire Department, Kaliforniens guvernörs kontor för räddningstjänst och Big Sur-gemenskapen på en plan för att hjälpa de invånare som i princip är avskurna från livsviktiga förnödenheter.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Kalifornien efter skyfallen

  1. Jag har skrivit om den 5cm langa fisken, Delta Smelt tidigare. Idioterna i California later nu regnvattnet rinna ut i The Pacific istallet for att pumpa vattnet till reservoarerna for framtida behov. Allt detta for att Delta Smelt skall undvika pumpskovlarna. Varfor ommar man inte lika mycket for stora rovfaglar som dor av vindkraftverkspropellerna.
    Folk och foretag flyttar fran California till Texas i massor men tyvarr tar de med sig sina vanor att rosta for Dems. De ar inte tillrackligt intelligenta att koppla ihop varfor CA blivit helt galet med hur de rostade dar. Tyvarr kommer nog Texas att ga samma vag.

  2. #Lars K

    Huvudet på spiken!

    I stort sett all typ av väder är numera “bevis”. Min bild är att man för länge sen har passerat gränsen för sunt förnuft. Väder har alltid varierat och kommer alltid att göra det. Variation bevisar absolut ingenting.

    Den kanske mest magiska egenskapen hos koldioxidmolekylen är att den kan orsaka en accelererande havsnivåhöjning utan att det märks vid kusterna.

    Tyvärr är det väl bara att konstatera att det spårat ur. Vilket nonsens som helst accepteras som “vetenskap” så länge som det stämmer med att “katastrofen är nära”.

  3. Naturligtvis skyller väl de klimathotsreligiösa skyfallen på klimatförändringar, orsakade av växthusgasutsläpp. Alltså samma orsak som de anger när regnen uteblir i samma delstat Kalifornien och det är torka.
    Bara en religion kan hävda samma orsak till två motsatta skeenden. För klassiska religioner, är orsaken någon övernaturlig varelse. För klimathotsreligionen är koldioxid en övernaturlig gas som har magiska egenskaper. Inte nog med att mer av den kan orsaka två motsatta skeenden, den kan till exempel få glaciärer på bergstoppar att smälta. Alltså bergstoppar där det alltid är långt under noll grader.

  4. San Simenon Kalifornien ligger på plus 35° lat. Området ligger något söder om den delen av amerikanska västkusten, gräns ca 39° lat, som normalt är utsatt för ‘vått väder’ under vintermånaderna dec-febr. normalt under La Niña perioder, som f.n. Dock står vädret i Nordamerika som helhet under inflytande av en jetström som driver kyla från norr ner över kontinenten, med åtföljande av disproportionerlig mängd snöväder och kyla. De aktuella regnovädren över Kalifornien är en följd av dessa anomalier och fysikaliskt inte oförutserbara under inflytande av dessa två ‘vektorer’. Såväl orsaken som följderna enligt inlägget är således en ‘naturlig variation’ inom ramen för den stora väderspridning som dessa två förhållanden ger upphov till och har, naturligtvis ingen som helst bäring på koldioxidens atmosfärhalt.
    Som bekant ville nyligen ‘al Gorm’ ( skrikande vilseförd kustnära fastighetsägare) framföra AGW, relaterat till koldioxidhalt, fortsatt som generell bestämmandefaktor för all klimat/väderförändring på jordklotet.

  5. Hmmm. Varför är Horan så beroende av propan när hon har solpaneler tro?….

  6. Ibland är det bättre att referera till förnamnet. Hennes efternamn gör sig inte riktigt på svenska.

Comments are closed.