Markbygden ETT: Tre mån till för sin rekonstruktion !

SVT Norrbotten rapporterar om bolagets dåliga kontrakt: Leverans av mer el än de kunnat producera, varför de måst köpa dyr el och sälja den billigt.

Företaget har 6 miljarder kronor i skulder. Det är bara en del av de kinesiska ägarnas skulder på totalt 15 miljarder.

Rekonstruktion förutsätter att de ekonomiska problemen är kortsiktiga och att företaget kan väntas bli lönsamt på längre sikt. Ekonomerna Christian Sandström och Christian Steinbeck har visat att ett urval av existerande vindkraftsbolag gjort stora förluster, i medeltal 39 %. Professor Jan Blomgren konstaterar att “Nästan alla vindkraftverk går med förlust”. En grupp erfarna företagsledare har förklarat: ”Vindkraft en garanterad förlustaffär”.

Det torde således vara utsiktslöst att få “Markbygden ETT” lönsamt. De upplupna förlusterna skall naturligtvis inte belasta företagets kunder utan dess ägare och kreditgivare.

Lönsamhet kan möjligen nås av en ny ägare som efter konkursen köper verksamheten till skrotpris.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Markbygden ETT: Tre mån till för sin rekonstruktion !

  1. OM bolaget, förutsätter att det handlar om dt företag, AB, som äger M-ett, 179 verk. Ha skulder på 6miljarder… 33miljoner per verk…. typ halva kostnaden för bygget…. aktiekapital
    50.000 SEK ser att aktieägarna tillskjutit kapital speciellt bokslutet 2022… 2023 har inte vänt trenden? Svårt att klara sig om affärsidéen, PPA, persistent “gå back” varje år… “materiella anläggningstillgångar” är väl vad man uppskattar värdet till?
    https://www.merinfo.se/foretag/Markbygden-Ett-AB-5568960941/2k3m5rh-mfcj/nyckeltal

  2. Som är konstaterat – vindkraften kannibaliserar på sig själv.

    Ju fler verk som byggs, desto större blir problemet och gränsen är passerad för vad som vattenkraften kan balansera. Därför finns det ingen framtid, om inte konsumtionen ökar kraftigt vilket leder till en underskottsmarknad med rejält högre priser, även när vindkraften producerar bra.

    Men då faller ju hela affärsupplägget med Green Steel, som tänker sig att “dumma” vindkraftsbyggare ska överdimensionera systemet och skänka bort sitt överskott till stålproducenterna. Hela det upplägget låter som Ebberöds bank.

  3. Och ändå planeras för nya vindsnurror? Man undrar ju om de som tänker investera i fler vindsnurror tar till sig av ekonomiska fakta? Men visst är det så att det är bidragen “investerarna” är ute efter, förlusterna lämnas med varm hand till skattebetalarna att bekosta! Klimatkapitalisterna skrattar hela vägen till skatteparadisen…

Comments are closed.