Snö i Sahara och Arabien

Sand-dyner i Sahara täckta av snö, på sina håll en meter djup.

Snö i Jordaniens huvudstad Amman.

Den engelska tidningen Telegraph har ett bildgalleri http://www.telegraph.co.uk/news/picturegalleries/worldnews/9793865/Snow-blankets-parts-of-Israel-Syria-and-the-Middle-East.html?frame=2448469&amgpage=1över de senaste dagarnas snöfall i länder som vi betraktar som “varma”: Libanon, Syrien, Israel och Saudiarabien.

Vi bör ta det som en påminnelse om att vårt svenska väder ingalunda säger något om klimatet i stort. Medan vi haft det ovanligt varmt, har andra haft ovanligt kallt väder. Snön i Sahara är den första på 49 år.

+ – + – + – +

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Snö i Sahara och Arabien

 1. Samtidigt var 2016 det varmaste året hittills sedan mätningar påbörjades enligt flera källor

  1. Ja, någon enstaka tiondels grader varmare än år 1934. År 2016 är även präglat av El niño och fortfarande var det varmare under tiden för det romerska imperiet än under år 2016.

    1. Det är knappast meningsfullt att tala om ett “globalt klimat”. S. k. “global medeltemperatur” är genomsnittet av vad som råkat mätas och räknas fram från landmätta data.

     Temperaturer mäts av praktiska skäl främst där folk bor. Folk bor på land, inte i vatten. Klart mest land finns på norra halvklotet Där bor 90 proc. av Jordens befolkning. Temperaturer mäts också främst i utvecklade länder – men inte på otillgängliga platser. I Sibirien och norra Nordamerika har tusentals mätstationer stängts.

     Frånsett sin halvö och kust har Antarktis ända ned till drygt 50 minusgrader årsmedeltemperatur. I Grönlands inre 11-12 minusgrader. De smälter inte. De växer. Men randisar värms underifrån från vulkanisk och seismisk aktivitet under vatten så att isar ibland kanar i havet.

     De facto varierar Jordens klimat från över 50 plusgrader i de varmaste öknarna till runt 90 minusgrader i Antarktis på vintern. Det intressanta för människan är i stället medeltemperaturen där folk bor. Men fattiga länder saknar i stort mätstationer. De har andra, mer angelägna problem.

  2. Nej. Sedan Sovjetunionen föll slutade man att mäta I Sibirien och Arktis.
   Titta på rådata! Inte datorsimuleringar. Ingen av dem stämmer. Då skulle vi inte har väderprognoser utan fastställd väderdeklaration veckor, månader och år framöver.

   De Vet inte! Men för FN’s Agenda 2030 så är det livsviktigt att upprätthålla att människan står för vädrets eller klimatets växlingar.
   Det är nu fastställt att vi endast påverkar klimatet obetydligt mycket och att co2 självklart bara påverkar all växtlighet positivt. Vi har en T. 14,7°C
   Under romartiden var den 20°
   Tänk lite! De pratar numera aldrig om SOLENS påverkan. Den som gör att vi kan bo på planeten
   Se alla de forskare som vittnar i USAs Kongress. Finns på y tube.

 2. Hej Kjell. Har du läst i svenska tidningar eller hört i radio/TV om denna nederbörd? Jaså inte. Då är det agendan som gäller om uppvärmning i Arktis (20 grader varmare några dagar men inga plusgrader). Är detta objektiv rapportering?

  1. Denna nyhet var visst i det normal nyhetsflödet.
   Och att jorden blir varmare och isarna smälter i arktis är det ingen tvekan om.

   1. Hej Jon !

    Det är roligt att du hittat hit. Men du behöver surfa runt lite här för att bli korrekt informerad om klimatet. Du är grundlurad.

    Jorden håller på att bli kallare. Isarna i Arktis smälter varje år, men återhämtar sig varje vinter. Utbredningen på havet är idag något större än den var i fjol samma dag. Kolla på DMI. Norr om Sibirien är isen så tjock att t.o.m. isbrytare fastnat och nu får övervintra där. Och kolla på dessa länkar:

    http://www.allehanda.se/opinion/insandare/miljopartiet-palast-men-okunnigt-uppvarmningen-har-varit-bra
    http://klimatsans.com/2016/05/31/vansterns-sjalvbedrageri-om-klimatet/
    http://klimatsans.com/2016/03/15/fakta-eller-hypoteser/

    http://klimatsans.com/2016/11/15/ipcc-bluffar-del-1/
    http://klimatsans.com/2016/11/19/ipcc-bluffar-del-2-vardet-av-datorsimuleringar/
    http://klimatsans.com/2016/11/22/ipcc-bluffar-del-3-hypotesen/
    http://klimatsans.com/2016/12/20/ipcc-bluffar-del-4-amatorer-som-experter/

    Du är utsatt för en jättestor svindel, som kunnat fortsätta bara därför att journalister är så okunniga att de aldrig ifrågasatt de fantastiska uppgifter som IPCC spritt.

 3. Jag säger bara geoenginering ligger bakom det udda vädret men det förmodar jag att alla vet.

Comments are closed.