Elsa Widding är kunnig men når ej “genomslag”

Elsa Widding strålar av kunskap och klokskap i intervju på SWEBBTV

Där har hon deltagit flera gånger, bl.a. i Lördagsintervju nr 54. Med sin framgångsrika bok “Klimatkarusellen” har hon etablerat sig som en av de viktigaste rösterna för sans och vett i klimatdebatten.

I ett brev på Klimatupplysningen till Andreas Cervenka, Dagens Industri, beskriver Elsa Widding sin förvåning över att en av “de mest sakliga och kunniga journalisterna hoppat på klimatkarusellen.”

Brevet är så välformulerat och fullt av fakta att det föranledde 100 kommentarer. Därför har det också blivit infört på flera andra bloggar, bl.a. på Lars Berns “Anthropocene” och Mats Jangdals “Frihetsportalen”.

Man får hoppas att det också gör intryck på en seriös ekonomijournalist, men det är osä-kert. Detta kom till uttryck i kommentar nr 95 av Vlad T, som gjorde så starkt intryck på vår medlem Svante, att han bett mig lägga ut följande, i huvudsak texten från kommentaren:

+ – + – + – +

Att få “genomslag” är allt

Jag tror man kan säga att de grundläggande fakta som bevisar att IPCC:s hypotes är orimlig har funnits i 20-talet år. Då kan man tycka att alla förnuftiga människor skulle inse hur orimligt klimatalarmisternas case är. Men i Sverige är det fortfarande en stor majoritet som tror på alarmisternas domedagspredikande. Hur kan det vara så?

Elsa Widdings inlägg är ett mycket gediget försök att komma till tals med en erfaren ekono-mijournalist, som man kan hoppas är van att läsa längre texter än en A4. Journalister är ju vår traditionella kanal till allmänheten. Men jag tror inte han läser något så långt som nio sidor om det luddiga temat “klimat”.

Inlägget är tyvärr ett typexempel på varför klimathotsskeptiker aldrig når fram till massorna. Istället för att kortfattat anföra de mest basala och slagkraftiga argumenten mot alarmisternas teorier, så levererar författaren ett (alldeles för) långt, ödmjukt, argumente-rande försvarstal som mest gläder redan övertygade!

De Klimatrealister som besitter både kunskap och auktoritet måste bli bättre på att uttrycka sig kort, koncist och enkelt. Låt er inspireras av motståndarsidans sätt att (oblygt och oförskämt) förenkla budskapet till max. Dra er inte för att vädja till känslor. Plocka ut ett litet antal av de mest slagkraftiga argumenten och upprepa sedan dessa in absurdum utan att låta er dras in i diskussioner med alarmister, de lyssnar inte på er, så varför lägga tid på dem? Se debatten som ett envägs propagandakrig med de metoder som krävs för att vinna kriget!

Svante

+ – + – + – +

Elsa svarade så här:

Jag tror precis tvärt om. För att bryta polariseringen måste vi som har lite bättre koll faktiskt ta oss tid att bemöta all okunskap. Att svara med samma mynt leder ingen vart.

+ – + – + – +

Vi måste anpassa argumenten till publiken

Jag menar att vi måste inse att vi har många olika sorters publik vars mottaglighet för argument är mycket olika. Visst skall vi bearbeta journalister, politiker och beslutsfattare, men där ser jag inte främsta problemet som att “bemöta all okunskap”. Det är istället att förmå folk att ta sig tid att läsa/lyssna på något argument överhuvudtaget. “Polariseringen” gör att våra argument stoppas redan i öronen.

Min analys är denna:

  1. Inom media, politiken och marknadsföring i allmänhet gäller det att bygga argumenten på det som “folk tror är sant”. Det är vad som avgör deras handlande och röstan-de. Det spelar mindre roll vad som ÄR SANT. Inget företag har råd att “lära om” hela svenska folket. Partierna tar stora risker om de försöker. Därför har politikerna förskjutit lanserandet av nya idéer till “forskningen”. Det vill ha forskare som går ut i kritiska frågor och tar smällen, om dessa inte gillas av media och väljarna.
  2. Från dagis, genom skola och universitet har medborgarna blivit systematiskt hjärn-tvättade med AGW-hypotesen, så att “alla” och särskilt traditionella media tror på den.
  3. En “godhetsnarkomani” har utvecklats så att många ledande personligheter, regering, riksdag, myndigheter, partier och företag ständigt demonstrerar sin godhet genom att propagera för att “minska utsläppen”. Mångas tro har närmast religiös karaktär.
  4. Detta betyder att de “målat in sig i ett hörn” så långt att de flesta vägrar att ens lyssna på fakta, som innebär tvivel på hypotesen.
  5. “Beslutsfattare” inom politik och näringsliv riskerar ruinerande “mediedrev” om de bara visar sig i sällskap med “klimatförnekare”.
  6. Min slutsats är att denna historiskt unika låsning kan öppnas bara genom att kunderna, prenumeranterna och väljarna visar att de förstått bluffen. Då blir det istället genant att behöva tillstå att man var så dum att man trodde på bluffen.

Vi måste få “genomslag” som Svante säger. Det kräver att vi når “vanligt folk”. Här fungerar inte demokratins mest fundamentala grundpelare: Yttrandefriheten. Dagens mediakår vill vara så “GOD” att den inte frestar läsarna/tittarna med “kätterska” tankar. De flesta debatt- och insändarsidor är stängda för oss med farliga d.v.s. lugnande fakta, men vi har fått plats på några få, närmare 100 ggr sedan 2013.

För att “nå fram” måste vi komma förbi medias tystnadsmur. Förutom insändare har vi hållit föredrag inför olika föreningar, försökt med Faktablad, som frivilliga delat ut på ett 50-tal orter, försökt med två grupper på Facebook och med demonstrationer på gator och torg. Men störst potential har nog “mun-mot-mun-metoden”: Att våra supporters vågar berätta hur falsk medias rapportering är. Att de på våra bloggar kan finna formuleringar som de kan föra vidare “kort, koncist och enkelt”: Lätta att förstå och lätta att minnas.

De slagkraftiga argumenten

Här några tankar om vårt sätt att argumentera för “allmänheten”:

a) Vi skall akta oss för att gå in i diskussioner om koldioxidens funktion som “växthusgas”. Det är inte vi som skall bevisa att IPCC har fel. De har gjort ett påstående, som vilar på en hypotes, en gissning”. De skall bevisa att den gäller, vilket de inte lyckats med.

b) Vi bör börja med fakta, som är lätta att verifiera och lätta att förstå. Jag väljer ofta utsläppens tillväxt, BP:s graf. Tillsammans med planerna för 3.000 nya kolkraftverk blir insikten bedövande: Vår flygskatt kan möjligen försena tillväxten med uppskattningsvis FEM TIMMAR. Ställ frågan: Vad håller vår regering på med ?

c) Betyder detta att Kina och Indien medvetet vill fördärva vårt klimat ? NEJ, de har insett det som våra media samfällt försöker dölja: Hittillsvarande uppvärmning och utsläpp har bara varit välgörande med EN FJÄRDEDEL av hela mänskligheten lyft ur svält och elände, FULLSKALEPROVET sedan 50-talet med referenser till FAO och Världsbanken. Sanningen är den motsatta till IPCC:s larm.

d) IPCC:s larm har oftast slagit helt fel. Ovedersägligt. Vi sänder gärna Faktablad till dem som vill dela ut dem.

e) Förklara att Solen är den starkaste drivkraften för klimatförändringarna, och den avi-serar nu KALLARE KLMAT, vilket redan tycks ha börjat.

f) De som argumenterar med “den förkrossande majoriteten av forskare” eller vem som betalt forskningen och klistrar det förklenande epitetet “klimatförnekare” på dig och mig ägnar sig inte åt “vetenskap” utan åt “pseudovetenskap”, som är en förklädnad av politisk propaganda. IPCC:s påstående om 97 % stöd är en ren bluff.

g) Det följande är inte lämpligt att ta upp i en första kontakt, men oerhört viktigt som slutsats. IPCC ägnar sig således åt “pseudovetenskap”, d.v.s. bluffande, vilket förklaras av att dess beslutande församling har en kvalificerad majoritet av diktaturer, varav de flesta är djupt korrumperade. I den församlingen finns INGET naturvetenskapligt kunnande. De strävar efter “global omfördelning av Jordens resurser”, vilket är officiellt förklarat i tio års tid.

Klimatfrågan handlar INTE om “klimatet”

Den är ett väl orkestrerat angrepp på demokratin som idé med kommunismens fantasier om den globala planekonomin som yttersta drivkraft.

Den handlar således faktiskt om “civilisationens överlevnad som vi känner den”, men inte så som våra okunniga politiker framställer den. Klimatet utgör ingen fara. Det är “världsförbättrarna” som är farliga.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

16 thoughts on “Elsa Widding är kunnig men når ej “genomslag”

  1. Jag är klimatrealist och jag är mycket tacksam över att ha Elsa Ws bok att luta mig mot, i samtal med personer, som aldrig har slagits av tanken att alarmisterna skulle kunna ha fel. Jag är mycket försiktig med att straxt berätta att de inte bara har fel, utan att de ljuger medvetet.

    Vi har en fet mur att riva och vi är inte tillräckligt många för det arbetet. Jag försöker rekrytera en i taget. Då behöver jag Elsa.

  2. Kjell Lindmark et al: Känner ni till Chamberlains “Peace in our time”-tabbe? Den kostade många miljoner människoliv. I avgörande lägen måste man våga stå upp för sin övertygelse och tränga undan sin personliga bekvämlighet oavsett vad det kostar men det vill ni egentligen inte göra. Ni vill både ha kakan och äta den. Ni är lika livrädda som många andra i landet Absurdistan att trampa någon kusin eller arbetskamrat på tårna och kanske bli utfrysta eller mobbade. Ni är trots allt nöjda med att sitta som gnällspikarna på läktaren i Mupparna och påpeka och orera om att ni vet så mycket mer och bättre än alla andra – speciellt alla detaljer är viktiga för er! Men det hjälper ju föga när ni samtidigt låter en fanatisk fjortis styra klimatdebatten käpprätt åt helvete med fullkomligt vansinniga påståenden och känslomässiga infall – och Guterres och Timmermanns hakar på naturligtvis. Oinskränkt makt hägrar. Vilken blir den händelse som motsvarar den “rättmätiga” invasionen av Sudetenland? Blir det när allt utom sol- och vindkraft förbjuds? Eller blir det när det beläggs med fängelsestraff att kritisera kejsarinnan Gråta?

  3. Ok, när man då anför de mer kortfattade budskapen som anförs ovan så ställer rimligen din kontrahent en sista fråga! Varför skulle man ljuga från alarmisternas håll? Då kommer vi in på den känsliga delen, den politiska kärnan. Här snubblar folk i allmänhet och i synnerhet blyga, tillitsfulla och politiskt aningslösa svenskar lätt tillbaka på begreppet konspirationsteorier. Hur bemöter man folk då föreslår ni?

    Det är ingen enkel uppgift att förstå och samtidigt förmedla alla de komponenter som ingår i t.ex den diskurs av värdegrunds-manufaktur som systematiskt sjösatts av etablissemanget under 25 år. Räcker det verkligen att bara hänvisa till t.ex vänsterns orkestrerade angrepp på demokratin?

  4. Sanningen behöver inga slagkraftiga argument. Elsa Widding gör helt rätt. Vi som företräder klimatrealismen och inte ställer upp på skrämselpropagandan gör rätt i att hålla den tonen och ödmjukheten som Elsa Widding gör. Vi ska inte sänka oss till den debattnivå motståndarsidan antagit, låt de hållas, vetenskap skall inte behandlas som om det vore politik. Tids nog kommer klimatalarmismen att självdö i takt med att klimatet inte uppför sig som klimatmodellerna föreskriver. Det krävs bara lite tålamod.

  5. Göran Wärmby: Du tror att vi kommer någonstans med att lägga locket på?! Det är ju precis vad klimatfanatikerna vill att vi skall göra – hålla käften i offentliga sammanhang.

  6. Klimatet är det nya satan, för att beskatta och hålla valboskapen i schack.
    Försök att dokumentera domedags profetiorna samt en uppföljning. Samtidigt gör man en skugg scenario och gör en uppföljning på den.

  7. Klimatnödläge finns bara i klimatmodellerna och inte i verkligheten. De klimathotstroende har klimatmodellerna som Guds ord. Diskutera inte Guds ord för då kommer du att brinna i helvetet.

  8. @Petter Wulff.
    “Att hävda att de som tycker annorlunda än den egna gruppen är en bluff”Men när det är en bluff då? är det då ok att påtala det i en diskution, eller ska man bara lulla, med för att uppnå “konsensus” a`la vänstertugg?

  9. Tycker vi ska stötta Elsa i den komplicerade debatt som pågår, fel att kritisera och försöka få in henne i nån slags kommunikationsmall….. alla har vi olika ingångar och preferenser. Elsas viktiga bidrag är att hon tillför mgder av fakta som de flesta totalt har missat. Eftersom klimatfrågan är mkt komplex. Denna typ av inlägg riskerar att försvaga en fruktbar debatt. Skicka hellre mejl direkt till Elsa om hur argument kan förbättras.

  10. Att hävda att de som tycker annorlunda än den egna gruppen är en bluff – det är inte vetenskap. Skärp gärna argumenten.

  11. Jag håller med Elsa. Hon har en betydligt högre “impact” än vad ni tror. Men hursomhelst, så krävs det ett gott faktaunderlag även för mer aktivistiska inslag. Klimatalarmisternas svaghet är ju precis att de saknar en saklig grund för sin alarmism. Denna svaghet måste vi utnyttja genom att ställa dem mot väggen med fakta. Att bara skrika sig hes med bombastiska dementier faller platt till marken och imponerar inte på någon.

    Bombastiska uttalanden fungerar bara när FN, EU, Vetenskapsorganisationer, Nature, Science etc. etc. står bakom. Då kan t.o.m. Greta låta trovärdig. Men vi har “bara” vetenskapen bakom oss, och då måste kampen utgå från de förutsättningarna. Elsa har rätt eftersom hon som en god strateg insett dessa symmetriska utgångslägen.

  12. Vi behöver en slagkraftig mot-Greta. Tyvärr så är denna person inte Elsa Widding då hon inte förmår uttrycka sig kort, koncist och begripligt.

  13. Varför ställa till ett sånt herrans liv om en gas som är ett måste för både jord och mänska? Det måst ju självklart vara något lurt med detta, ta reda på det i stället tycker jag att alla politiker, vetenskapsmän och kvinnor och ge fan i vanligt folks surt förvärvade penningar.

Comments are closed.