Tyska elpriset fyradubblat

December har börjat uselt för “förnybart” i Tyskland

Solen står lågt, när molnen inte skymmer och det har inte blåst som vanligt. Börspriset på el har nått över 100 €/MWh vid tre tillfällen: 110,6 och 114,0 samt 105,4 €/MWh. Toppen motsvarar SEK 1,25/kWh. Sedan tillkommer nätavgift och skatter.

En fungerande industrigren skrotas

Effekterna av nedstängd kol- och kärnkraft börjar visa sig. Eftersom sådan funnits med tillräcklig kapacitet för att försörja landet, har varje såld kWh från “förnybart” minskat intäkterna för dem. Det “förnybara” har parasiterat på en väl fungerande marknad. De konventionella kraftverk som är så gamla att deras skulder är betalda kan drivas de timmar som blir över när vindkraften inte räcker. De tar betalt så att de täcker bränslekostnaderna, så att inga förluster visas i boksluten. Men de får inga pengar till att ersätta det föråldrade verket med ett nytt. Politikerna säger ju att inget nytt kraftverk kommer att behövas.

De modernaste läggs ner först

De modernaste verken har sina skulder kvar. Vindkraftens parasitism på försäljningen visas direkt i stora förluster. Sådana gillas inte av någon ledning, så ett rationellt beslut är att genast skriva ner verket till skrotvärdet och stoppa driften. Då blir statens bidrag till nedstängning med en tiondel av verkets värde bättre än ingenting.

Så blir resultatet att Tyskland stänger sitt modernaste kolkraftverk, Vattenfalls Moorburg, som har 20 % högre verkningsgrad än många av de gamla verken, mer högklassig avgasrening, höggradig automatisering och snabbare regleringsförmåga. Men några gamla måste vara kvar, eftersom det inte blåser ibland. De ger större utsläpp, smutsigare avgaser och dyrare kraft.

Nu avvecklas kärnkraft och kolkraft

Sanningens minut närmar sig med den planerade avvecklingen av all kärnkraft och flera kolkraftverk dessutom. När något “går sönder” oplanerat i ett gammalt verk, behövs “nya pengar” för att reparera och så småningom behöver en hel kraftstation ersättas med en ny. Men ingen finansiär vid sunda vätskor satsar pengar i en marknad dominerad av parasiter. Dessa lämnar bara få timmar av produktion och därmed intäkter till “konventionell”, planerbar kraft.

Av årets 8.760 timmar har kärnkraften kunnat producera under 7.900 – 8.000 timmar. Kol och vattenkraft har kunnat räkna med 5.000 – 7.000 timmars drift. Gaskraftverk har lägre verkningsgrad, men kan få högre pris vid belastningstoppar, så att de går runt på drift under 2.000 – 3.000 timmar.

Men i ett praktiskt fall är norska Statkrafts gaskraftverk i Hürth bei Köln, som invigdes 2013. Ett par år senare monterades gasturbinen ner. På ett år hade man kunnat sälja el under 100 timmar. Det innebar ekonomisk katastrof.

Livet utan “planerbar el”

Energiewende nu går vidare utan kärnkraft och med färre anläggningar för kolkraft. Då blir förstås tillfällena med vindstilla lika många som nu. Tyskland får snart omfattande black-outs. Då kommer skriken på nya kolkraftverk att bli höga.

MEN, då gäller det att finna någon finansiär som är villig att satsa på en affär, som kanske bara får sälja sin produkt, elen, något hundratal timmar om året. Någon sådan lär inte finnas.

Politikerna lär få städa upp efter den röra de skapat. De får betala gas- eller kolkraftverk för att finnas till och hållas startberedda med kort varsel. Så får de kanske betala för 5.000 timmars drift, fast produktionen bara löpte 500 timmar om året.

Energiewende är ekonomisk idioti. “Irrsinn” enligt näringsminister Sigmar Gabriel.

+ – + – + – +

Problemet kommer även till Sverige

Och vi får samma problem i Sverige allt eftersom vi lägger ner kärnkraftverk. När det inte blåser, spelar det ingen roll hur många vindkraftverk vi har. Vi kan inte få vattenkraft så det räcker, Vi måste bygga kraftverk för gas, olja eller kol. Och betala dem jättedyrt eftersom de inte får sälja ström hela tiden.

Det problemet lastar dagens politiker över på våra barnbarn ! ! ! !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Tyska elpriset fyradubblat

  1. @Tege Tornvall: Jag tror att du må ta upp det med Svenska akademien. I SAOB (sökord Fyra [1926]) läser vi:

    FYRDUBBEL. (fyr- 1621 osv. fyra- 1526—1894. fyre- 1545—1622) [fsv. fyradobel] som är fyra gånger så stor som vad som (kan) betraktas ss. enheten l. det normala, som består av l. är lagd i fyra varv l. lager o. d.; äv.: som äger rum l. upprepas o. d. fyra gånger. Lägga duken fyrdubbel. Om iach haffwer någhon bedräghit, thet geffuer iach fyradubbelt igen. Luk. 19: 8 (NT 1526). Wegelius Musikl. 2: 34 (1889). särsk. (i sht vard.) oeg., i uttr. ligga fyrdubbel av skratt, skratta hejdlöst. GHT 1895, nr 232 B, s. 3. —

    FYRDUBBLA. (fyr- 1789 osv. fyra- 1922. fyre- 1640) göra fyra gånger så stor l. talrik. RP 8: 132 (1640). Åkerproduktionen (har) under tre århundraden ej mer än fyrdubblats. HForssell i VittAH XXIX. 1: 26 (1880, 1884). —

    samt

    FYRFALD, adj. (fyr- 1745 osv. fyra- 1642—1749. fyre- 1635—1640) [fsv. fyrafalder] fyrdubbel, fyrfaldig; numera nästan bl. i uttr. ett fyrfaldt leve o. d., ävensom (i vitter stil) ss. adv. i bet.: fyra gånger så mycket. Fyrfaldt lyckligare. Fyrefalte Tiufwar, Mördare och Röfware. Schroderus Os. III. 2: 307 (1635). Läggia en hwijt klwt fyrafolt ther ofwan vppå. Månsson Åderlåt. 124 (1642). SvLittFT 1835, sp. 56. —

    https://www.saob.se/artikel/?seek=fyrdubbla&pz=1#U_F1761_156986

  2. Inte fyrdubblat utan fyrfaldigat. Fyrdubblat betyder 16 gånger högre. Kom ihåg sädeskornen och schackbrädet1

  3. Just nu ger kärnkraften 5300 MW och vattenkraft 11300 MW (57 procent) och vindkraft 1600 MW. Sverige importerar 480 MW. Jag räknade på de kvarvarande reaktorerna efter stängning av en Ringhalsreaktor vid årsskiftet och fick det till att de kan ge max 6700 MW. Det verkar vara välfyllda magasin nu, sällan att vattenkraften ger så mycket. Totalförbrukningen kommer lätt upp i 25000 MW och mer en kall februari. Ska bli intressant se hur det går om det blir ett sånt läge. Det lär väl finnas ett gäng gasturbiner som kan köras igång antagligen. Det här har inte testats de senaste åren med varma vintrar.

  4. Energiföretagen har gjort en sammanställning på fördelningen av den totala elkostnaden. https://www.energiforetagen.se/energifakta/elsystemet/elhandel/for-dig-som-elkund/kundens-elkostnader/ Den visar att skatter och avgifter gått ifrån under 10% 1970 till nästan 50% sedan 2000. De påstår också att elnätsbolagen skulle stå får 25% av den totala kostnaden. Det kanske gäller ett genomsnitt men inte för mig. Från 2010 till 2020 ökade bara mina fasta avgifter med 100% samtidigt som penningvärdet minskat med 10%. Fakturan från elnätbolaget är regelmässigt runt 10 gånger högre än från elhandelsbolaget men då är visserligen skatten inräknad.

  5. Jag håller med Ivar Andersson. Jag tror att det är naturgasen som kommer att rädda Tyskland. Visst är vindkraft en parasit. Jag menar att även solpanelerna parasiterar. När jag experimenterade med en 100 Watt solpanel som jag fått, finner jag att en dag med något tätare moln genereras ingen energi överhuvudtaget. https://youtu.be/Cm4C-HkeE18

  6. Gaskraftverk kan ersätta kärnkraft och kolkraft. Gärna rysk och amerikansk gas. Gas är hållbart enligt EUs förslag till taxonomi.

Comments are closed.