FN ljuger om Madagaskar !

KS

Figur 1. Madagaskar är en stor ö utanför Afrika i Indiska oceanen

Lars Kamél har på Klimatupplysningen granskat några påståenden som florerat i media. Jag gör några klipp i hans bländande sakliga och därmed fullständigt nedgörande rapport:

+ – + – + – +

Svenska medier presenterar ständigt falska nyheter om klimatet. Antagligen är de inte ensamma om det i västvärlden. Många av dessa falska nyheter har sitt ursprung i The Guardian och BBC, så det förekommer bland brittiska medier också.

Figur 2. Expressen: Påståendet om svält kommer från FN.

Expressen rapporterar om att Madagaskar har upplevt fyra år utan regn. Vilket har lett till svält. Formuleringen “fyra år utan regn” antyder att det inte har regnat alls på fyra år. Fast när det gäller formuleringar i klimatrapporteringen, är de vanligen överdrivna. Så kanske ska det tolkas som fyra år med ovanligt lite regn?

Exempelvis har det kända klimatinstitutet CRU i England gjort en sammanställning av nederbörd. Där ser nederbördsdata för Madagaskar ut så här:

Figur 3. Nederbörd på Madagaskar enligt East Anglia University, CRU, Climate Research Unit

Två olika dataserier som visar att det visst har regnat på Madagaskar de senaste fyra åren. Det har inte varit fyra år utan regn. Det har inte ens varit fyra år med med mindre regn än någonsin, för det har regnat mindre tidigare år. Det syns inte ens till några klimatföränd-ringar för nederbörden, om man inte ska kalla svängningar under några få år för klimatförändringar.

Men hur är det då med den påstådda svälten? Kanske har skördarna kollapsat, trots att regnen inte har uteblivit? Där har FAO statistik över jordbruksproduktion för länderna i världen.

Madagaskar odlar främst ris och majs som grödor för människor att äta, tycks det. Medan kaffe och vanilj är två viktiga exportgrödor. För dessa fyra grödor, ser FAO:s statistik över produktionen ut så här:

Lars Kamél

Figur 4. FAO statistik över produktionen av fyra viktiga grödor på Madagaskar

Notera att Y-axeln har en logaritmisk skala.

Det har varit en nedgång för majs, men inte den totala kollaps som skulle förväntas om det verkligen inte hade regnat på fyra år. Skördarna av ris är på väg upp, efter en nedgång under åren 2010-7. Likaså är kaffeskördarna på väg upp efter en nedgång. Medan skördarna av vanilj har ökat under många år.

NotALotOfPeopleKnowThat har också en kommentar om den falska nyheten om Madagaskar. Där ges också en länk som beskriver fakta om jordbruket på Madagaskar.

Typiska ingredienser för en falsk klimatnyhet

Denna falska nyhet om Madagaskar har de typiska ingredienserna för en falsk klimatnyhet. Eventuellt finns ett litet uns av sanning (här: Möjligt problem med livsmedelsförsörjningen) som sedan förstoras till en katastrof skapad av klimatförändringar. Strunt samma att klimatförändringar ingenting har med saken att göra och att katastrofen inte finns, utan som mest är ett överkomligt problem. Ofta är problemet, om det finns, främst orsakat av en snabb befolkningsökning. (Folkmängden är fördubblad sedan 1990.)

+ – + + – +

Flera ansvarslösa överdrifter

Lars Kamél går sedan vidare med att bena isär de falska uppgifterna om femfaldigade väderkatastrofer, skogsbränder och den utrotningshotade komodovaranen.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “FN ljuger om Madagaskar !

  1. Ulrika
    Tack för bra kommentar.
    Media klarar inte av att ha två tankar i huvudet samtidigt och deras uppgift är att sälja tidningar med braskande rubriker.

  2. Jag tänker på det här med att koldioxiden ingår ju i fotosyntesen och vi vet ju också att den ökade halten av CO2 bidragit till ökad växtlighet på jorden. Detta måste ju då innebära att om IPCC får som man vill, dvs om människan mot all förmodan lyckas minska tillskottet av CO2 så kommer ju problemet med att försörja befolkningen med föda avsevärt att förvärras? Jag tycker det liksom inte går ihop. Det skulle ju innebära massvält, inte minst för befolkningen på just sådana ställen som Madagaskar, där vi ser en kraftig befolkningsökning. Varför tar man aldrig upp den problematiken i media? Det är ju faktiskt ett betydligt större problem i sammanhanget. Jag känner att jag börjar bli allt mer skeptisk till dessa ständiga klimatlarm.

Comments are closed.