“Markbygden” försenas av Roadbridges stora konkurs

Hansén Bil & Maskin AB

Entreprenadfirman “Hansén Bil & Maskin AB” begär “Roadbridge Sweden” i konkurs

Piteå-Tidningen rapporterade den 29/4:

Roadbridge Sweden har miljonskulder till en rad företag i Norrbotten efter arbeten i Markbygden. Nu begär Hansén bil och maskin bolaget i konkurs. ’De har haft extremt låg betalningsmoral’, säger Mattias Hansén.

Det irländska bolaget Roadbridge, som har utfört anläggningsarbeten i Markbygdens tredje etapp via sitt svenska dotterbolag, försattes i konkurs i början av mars. Nu har dotterbolaget Roadbridge Sweden också begärts i konkurs. Bolaget har miljonskulder till flera bolag, bland annat BDX, NCC och Hansén bil och maskin. – Vi började köra i januari 2021 och sedan har de strulat med det mesta vad gäller körsedlar och kvittens, säger Mattias Hansén, som lämnade in konkursansökan förra veckan.

– Det är runt 1,4 miljoner kronor som vi är blåsta på. Man hinner i regel köra 60 dagar innan man får pengar. Det är två månader på flera maskiner och en del av dem har gått sju-sju.

+ – + – + – +

Moderföretaget: “Roadbridge collapses”

Det irländska moderföretaget Roadbridge är engagerat i flera stora projekt förutom flera vindkraftsparker i Sverige, bl.a. bygget av banan för höghastighetståget HS2 i England. Med skulder på €35 miljoner till the Bank of Ireland och slut på pengarna försatte ledningen bolaget i konkurs den 11 mars. Det gäller alltså c:a 350 miljoner kronor.

+ – + – + – +

“Vilda Västern” för de gigantiska byggprojekten

Jättelika byggprojekt drar lätt till sig lycksökare från alla håll. Det tycks gälla våra vind-kraftsparker, särskilt dem i Norrland, där avståndet till bebyggelse kan tillåta “egna” arbetsformer. HS2 är ett ännu större projekt, något som gör det lätt att “räkna bort sig ” i kalkylerna. Vilket tycks ha drabbat Roadbridge.

I båda fallen lär förseningar bli oundvikliga. Vad det sedan kan betyda för Sverige.

Såvitt jag förstått har vi redan mer vindkraft i Norrland än vad ledningarna till Skåne har kapacitet för . . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on ““Markbygden” försenas av Roadbridges stora konkurs

  1. Ur ett helt egoistiskt perspektiv så mår jag bra när det blåser mycket i norra Sverige. P g a den stora mängden vindkraftverk blir elpriset härligt lågt. Just nu 7 öre per kWh. Det faktum att det är lördag bidrar också. Så för egen skull: mera vindkraft och fler lågtryck i Norrland.

    Ur hela landets perspektiv så har vi nog många VKV nu. Kärnkraft i södra Sverige är det som behövs för att skydda Skåningarna mot höga elpriser.

    Betr. insändaren i VLT så säger jag: kunde inte ha skrivit det bättre själv.

  2. ULF
    Bästa jag läst på länge, dvs din länk till vlt..

    Tack!

  3. Nja Göran. Det är i grunden inte bra, men det visar bara på Sveriges aningslöshet mot allting. Kineser köper vindparker och bygger tunnelbanan i Stockholm. LOU ställer till en massa besvär då oseriösa företag vinner upphandlingar med svaga kriterier. ETC.

    Läs förresten detta i VLT. Den är klockren.

    https://www.vlt.se/2022-05-06/vi-ar-pa-vag-in-i-1800-talet

  4. År 2024 kommer 96,7 procent av vindkraften i Norrbottens län att ägas av andra länder än Sverige. Det är en mycket högre siffra än i hela riket, där motsvarande siffra är 66 procent. Enligt SVT Nyheter
    Ingen risk att kinesiska ägare går i konkurs eftersom de har kinesiska staten i ryggen.

  5. De blir blåsta på vindkraftspengarna!
    Var elräkningarna dyra så kan det bero på att vi byggt för många vindkraftverk.
    Marginalnyttan går mot noll!
    Förra året så producerades mindre el från vind än 2020.
    Vädret samarbetar inte med klimatarbetet.

Comments are closed.